Kalver spiser lettere med ny type fôrblander

Kalver spiser lettere med ny type fôrblander Gran på Hadeland  Torstein Alm kjøpte den usett. Den nye fôrblanderen finsnitter fôret og gjør det enklere for oksekalvene å spise godt. Georg… Les mer

Kalver spiser lettere med ny type fôrblander

Gran på Hadeland  Torstein Alm kjøpte den usett. Den nye fôrblanderen finsnitter fôret og gjør det enklere for oksekalvene å spise godt.

Georg Mathisen

I et gammelt fjøs var det viktig at fôrblanderen ikke trengte et nytt og større strømanlegg, konstaterer Torstein Alm.

Det er Haru Systemer som står bak Processor 3000. Tomannsbedriften i Gausdal solgte 15 stykker første året.

– Det er en stasjonær finsnitter som kan karve opp rundballer og silo så dyrene får finsnittet fôr. Vi har fått positive tilbakemeldinger. Uten at vi har spurt om det, forteller kundene at fôropptaket er bedre og at kyrne har spist mer, sier styreleder Hans Kråbøl. Han eier og driver bedriften sammen med Rune Heggen.

Slet med langt gress

Torstein Alm er en av dem som handlet bare på eiernes gode navn og rykte.

– Jeg kjøpte helt usett. Jeg kjente Rune fra den forrige jobben hans, og da fikk jeg så bra oppfølging at jeg ikke var i tvil. Jeg plundret veldig med langt gress og jeg tok sjansen på denne. Jeg har ikke angret et sekund, sier han.

Alm har et gammelt båsfjøs. Strømopplegget gjorde det vanskelig å kjøpe en annen fôrblander.

– Jeg kjører på en 50 ampere sikring. Jeg tror de store blanderne trenger 37 kilowatt – denne tar 11, sier hadelandsbonden.

For tørt fôr

– Så hadde jeg problemene med tørt fôr. Med denne fikk jeg blandet det med noe rått, også. Da begynte kua å spise. Hun var ikke interessert i det tørre fôret, men da jeg fikk revet det opp og blandet det, sto hun ikke bare der og blåste i fôret lenger. Jeg synes at fôropptaket har gått opp her, sier han.

Det første året solgte Haru Systemer 15 av den nye Processor 3000.

Torstein Alm har melkekvote på 200 tonn i tillegg til kjøttproduksjonen. I vår har han fôret opp ti NRF- og ti Limousin-oksekalver.

– Fjøset fungerer 100 prosent for meg. Men jeg har ikke lyst til å bygge nytt før jeg vet at noen tar over, sier han.

Alm forteller at mikseren fungerer godt og hakker opp alt, i motsetning til vertikalmiksere, som han ikke har like gode erfaringer med.

– Dette er en senere maskin, men jeg står uansett ikke og ser på den mens den jobber, sier han, og roser oppfølging og enkelt vedlikehold.

Torstein Alm hadde problemer med lengden – med finsnittet fôr går alt så meget bedre.

Travle dyr

Hans Kråbøl, på sin side, er opptatt av at dyrene skal spise godt. Han bruker melkekyr som eksempel:

– I gamle dager hadde kua lært seg å spise. Men i dag har hun så mye å gjøre. Hun skal spise grovfôr, melke, spise kraftfôr og hvile. I løsdrift er det om å gjøre å spise fort og legge seg fortere. Når vi leverer så finsnittet fôr, så blir det lettere å komme seg til fôrbrettet for de lavt rangerte kyrne, også, sier Kråbøl.

Nå har de to Haru-gründerne satt bort produksjonen til Rustfrie Bergh på Dokka, slik at de får bedre tid til å ta seg av salget.

Siste saker