Kjøttbransjen på Arendals-uka

Hva er egentlig bærekraftig matproduksjon på norsk og kan norsk kjøttproduksjon være bærekraftig? Det var spørsmålene Animalia og Matprat satte på dagsorden under Arendals-uka.

Tirsdag denne uken arrangerte Matprat og Animalia debatt på Madam Reiersen i Arendal.

– Med topp-politikere fra nesten alle partier på plass var jeg spent på debatten. Det jeg ble aller mest glad for å høre var at Olaug Bollestad, landbruks- og matminister (KrF), Nils Kristen Sandtrøen (Ap) Geir Pollestad (SP), Margunn Ebbesen (H), Terje Halleland (FrP) alle ga entydig uttrykk for at de ikke så noen grunn til å redusere konsumet av kjøtt produsert på norske ressurser av bærekrafthensyn, sier KLFs adm. direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen.

I begynnelsen av august la FNs klimapanel fram sin nyeste rapport. I den konstaterer panelets forskere at det vil være umulig å holde klodens temperaturer på et forsvarlig nivå uten å endre hvordan vi produserer mat, hva slags mat vi spiser og hvordan vi forvalter landområdene i verden.

– Den ferske rapporten fra FNs klimapanel understreker hvilken betydning matproduksjon har på klimaet. I det offentlige ordskifte tar mange til orde for at vi må redusere kjøttforbruket som et klimatiltak. Men bærekraft er mye mer enn klimatiltak; det handler om hvordan vi utnytter alle ressursene som trengs for å produsere mat, sier Juul-Hansen.

Les hele rapporten Climate Change and Land på IPCCs nettsider.

Han er glad for at de bærende politiske partiene forstår og har tatt innover seg at bærekraftig matproduksjon og bruk av naturresurser til dette formålet, er et svært sammensatt og komplisert puslespill.

– Det er verdt å merke seg at Marius Holm i Zero i debatten slo fast at produksjon av kjøtt på norske ressurser faktisk er et viktig bidrag til en bærekraftig matproduksjon. Det er interessant med tanke på de som ønsker seg mindre kjøttproduksjon og en mindre kjøttbransje i Norge.

Juul-Hansen er imponert over MatPrat og Animalia som klarte å få på plass et såpass topptungt panel i en debatt som er svært viktig for kjøtt- og fjørfebransjen.
– Betydningen av at det fins to slike aktører som kan forske fram, systematisere, utrede og formidle kunnskap og fakta om det som skjer i verdikjeden for kjøtt og egg - fra bonde til forbrukerens bord kan ikke overvurderes.

– Så får vi heller leve med at Venstre og MDG prioriterer å importere dyre el-biler, men ikke ønsker å la norske grovfôr-etende husdyr utnytte norske gressressurser.

Siste saker