Kjøtt har positiv effekt på menneskers mentale helse

Kjøtt har positiv effekt på menneskers mentale helse OSLO: Risikerer man å bli mer ulykkelig om kjøtt og kjøttprodukter velges helt bort i kostholdet? Ja, ifølge en fersk studie utført… Les mer

Kjøtt har positiv effekt på menneskers mentale helse

OSLO: Risikerer man å bli mer ulykkelig om kjøtt og kjøttprodukter velges helt bort i kostholdet? Ja, ifølge en fersk studie utført ved Universitetet i Alabama i USA.

Av Per A. Sleipnes

Forskning tyder på at et kjøttbasert kosthold bidrar til lykke og større livskvalitet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er det ingen nyhet at kjøtt i kosten har positiv effekt på menneskers fysiske og psykiske helse. Vi har her i bladet tidligere omtalt forskning som konkluderer med nettopp det. Men denne studien omfatter et større antall personer. Ifølge studien var det flere ganger større sannsynlighet for at personer på plantebasert kosthold tok forskrevne medikamenter mot psykisk sykdom og tre ganger større sannsynlighet for å vurdere selvmord, enn kjøttspisere.

Oppsummering

Studien var en oppsummering av 18 andre studier med til sammen 160 257 deltakere. Poenget var å undersøke eventuelle sammenhenger mellom å spise kjøtt og mental helse. Studien Kjøtt og mental helse: En systematisk gjennomgang av kjøttavhold og depresjon, angst og relaterte fenomener, konkluderte med at for personer som ikke spiste kjøtt, var forekomsten av depresjon, angst og selvskading betydelig høyere enn for dem som spiste kjøtt.

De undersøkte studiene antydet at de som valgte et vegetarisk eller vegansk kosthold, generelt hadde dårlig mental helse fra før, sammenlignet med dem som valgte å inkludere kjøtt i kostholdet.

Imidlertid er ikke dette bekreftet av andre studier og trenger mer forskning.

En av forfatterne av studien, dr. Edward Archer, oppsummerer slik: – Mens risikoen og fordelene ved vegansk og vegetarisk diett har vært diskutert i århundrer, viser resultatene våre at kjøttspisere har bedre psykisk helse enn de som baserer seg på plantekost.

Mangler B12

Hva er så årsaken til dette? Vi stilte spørsmålet til dr.philos. og ansv. red. i Helsemagasinet, Dag Viljen Poleszynski (bildet) som lenge har engasjert seg i debatten rundt kjøtt og helse.

– Det er godt dokumentert at kjøtt inneholder en rekke essensielle næringsstoffer som ikke finnes i planter. For eksempel mangler kosten til vegetarianere/veganere gjerne vitamin B12, vitamin A, vitamin D3, vitamin K2 og lange fettsyrer som DHA og EPA. Samtidig inneholder planter gjerne mer omega- 6-fettsyrer og mindre omega-3-fettsyrer, noe som har vært knyttet til økt risiko for betennelse, overvekt og altså økt risiko for psykiske problemer, sier Poleszynski.

Mer planteøstrogener

Han peker på at studier indikere at 50 prosent av alle veganere og sju prosent vegetarianere har lave blodnivåer av vitamin B12, som finnes i rødt kjøtt og spiller en viktig rolle i å påvirke ens humør.

– Vegetarianere og veganere inntar dessuten mer planteøstrogener, spesielt hvis de spiser mye soyaprodukter, og planter inneholder generelt en rekke antibeitestoffer, dvs. kjemikalier som skal forhindre at de blir spist. Mange som unngår kjøtt, inntar også mer nivåer av plantevernmidler, som ikke brukes i kjøttproduksjon, avslutter Dag Viljen Poleszynski.

Siste saker