Klart for ny julematkonkurranse

Klarer Grilstad Storkjøkken (tidligere Spis Storkjøkken) å forsvare sin imponerende innsats med ni medaljer og vil Ingebrigtsen Kjøtt hente hjem gull for sitt julepålegg? Og kommer medisterkakene fra Brandbu Pølsemakeri til å imponere dommerne like mye denne gang som for to år siden?

Disse svarene får vi når konkurransen «Årets Julemat», som skifter navn til «NM kjøttprodukter 2013 – julemat», blir avviklet i oktober og november.

Sist konkurransen gikk av stabelen fikk 31 bedrifter medaljer for til sammen 94 juleprodukter. Men er det ikke en smule tidlig å snakke om julemat nå når det meste handler om grillmat for bransjens bedrifter, Endre Myhr i KLF?

Oppgradering
– Det kommer an på øynene som ser. De bedriftene som akter å delta i år, må allerede nå starte planleggingen. Derfor er vi på banen med informasjon rundt konkurransen. Og tiden fram til høsten vet vi går fort, så her er det bare å komme i gang. Vi skal gjøre alt for at konkurransen blir minst like god som i 2011. Men det viktigste er det bedriften selv som må stå for: innsending av gode juleprodukter, sier Myhr.

Nytt i år er at noen ordinære NM produktklasser blir med i julematkonkurransen. Derav «oppgraderes» navnet til «NM i Kjøttprodukter – julemat».

Kapasitetsutfordringer
 – I forbindelse med NM konkurransen i 2012 var vi nesten i taket av hva vi klarte å gjennomføre da varene skulle bedømmes. I konkurransen som tar for seg julematen har vi noe å gå på kapasitetsmessig. Derfor har vi valgt å ta med noen av de ordinære klassene i konkurransen nå. Dette er klasser med produkter som har en salgstopp knyttet til jul, i tillegg til å ha helårsprodukter, påpeker Myhr.

Samme retningslinjer
Bedømmingen av julematen denne gang, foregår etter de samme retningslinjene som tidligere. Pinnekjøtt av alle valører er med, og Norgesmester skal kåres. Beste sylte og rull skal kåres. Det vil konkurreres med ulike delikatessepålegg, postei/paté, hverdagspålegg og storpakninger om NM-tittelen i pålegg. Også NM-tittel i klassen kake vil bli delt ut – men det er kun varmebehandlete produkter – kjøttkaker/medisterkaker, karbonader og panerte produkter som får delta. Rå burgere må vente til «NM i Kjøttprodukter – Grillmat 2014».

24 produkttyper
Den siste NM-tittelen vil deles ut i klassen ferdig stekt/kokt. Juleskinke, ribbe, stek og komplett julemåltid er underklassene. Det blir kåret de beste julepølser av røkt, urøkt eller spesial. Syltelabb og lutefiskbacon er også med. Totalt kåres det vinnere av 24 produkttyper og fire norgesmestre. Det passer veldig godt å presentere vinnerne i en adventskalender. Dessuten planlegger vi spesialpriser, sannsynligvis for nyskapning, julefavoritt, og produkt som har redusert saltinnhold.

Påmelding starter rundt 1. september, bedømmingen i oktober og kåringsarrangementet går av stabelen 14. november. Hovedmålsettingen med konkurransen er å gi produsentene tilbakemelding på produktet slik at det kan forbedres. Fagfolkene i dommerpanelet er i så måte viktig.

Matbloggere
– Andre nyheter i år?
– Nytt av året er at vi trekker inn noen nye dommere. De er spesielt matinteresserte – mest sannsynlig profilerte matbloggere som supplement og korreks. For oss som arrangør er det viktig å kunne gi en god tilbakemelding på produktet. Derfor øker vi også fokus på det som skrives i tilbakemeldingene, påpeker Endre Myhr.

Siste saker