Klasseinndeling 2019

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Julemat- og pålegg står sentralt denne høsten, og det skal kåres opp til åtte Norgesmestre, rundt 50 gull og tre spesialpriser.

Inndeling og beskrivelse

 • Norgesmestere, inntil åtte, kåres blant gullvinnere. Planen er å kåre innenfor kategoriene pinnekjøtt, ferdig stekt/kokt, pålegg, julepølser og kaker. 
 • 26 klasser med gull-, sølv- og bronsemedaljer 
 • På tvers av klassene kåres spesialklasse Økologisk, kanskje Innovasjon Julemat og eventuelt andre priser. 
 • Det inviteres til egen spesialklasse Skolekonkurranse i medisterkaker
skillelinje orange

KLASSENE 

NM i Kjøttprodukter 2019 vil bedømme produkter i 26 klasser. I klassene kan det oppnås medaljer av valør gull, sølv og bronse. 

 1. Ribbe: Ferdigstekt krydret/marinert svineribbe. Maksimal oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 2. Juleskinke: Juleprodukt av svin (ikke ribbe) som serveres varmt. Produktet må være ferdig stekt/kokt/Sous vide-behandlet fra produsent og vil varmes før bedømming. Vi har maksimal oppvarmingstid på 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 3. Stek: Ferdige stekte steker med/uten sjy av storfe, lam, fugl, rein og vilt. Produktene må være krydret, røkt eller smaksatt på annen måte. Maks oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 4. Sous vide spesial: Kjøttprodukter og -retter laget som sous vide utenom ribbe, juleskinke og stek. Total tilberednings-/steketid er maksimalt 30 minutter.
  skillelinje
 5. Karbonade: Ferdig stekt, fersk eller fryst.
 6. Kjøttkake/bolle: Ferdigstekt, ferskt eller fryst.
 7. Medisterkake: Ferdigstekt, ferskt eller fryst.
  skillelinje
 8. Røkt pinnekjøtt*: Laget av lam/sau i tråd med merknad **. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt. 
 9. Urøkt pinnekjøtt*: Laget av lam/sau i tråd med merknad **. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt. 
 10. Pinnekjøtt spesial*: Saltet og tørket kjøtt som brukes tilsvarende ordinært pinnekjøtt, inkludert ferdig utvannet kjøtt og ferdig kokte varianter og produkter som ikke er i tråd med merknad **. Det inkluderer pinnekjøtt av andre kjøttslag (eks. reinsdyr og geit), andre stykningsdeler som er saltet og tørket slik som pinnebog (også av lam/sau). Salgsvare er oppdelt og ferdig utvannet pinnekjøtt inkludert ferdig kokt pinnekjøtt, ferskt eller fryst.
  skillelinje
 11. Sylte:Alle typer, lagt sylte og sylterull.
 12. Rull:Av okse, svin (inkl ribberull) og lam. Ikke tungerull.
 13. Postei/paté:Leverpostei, viltpateer, juleposteier, m.v. i forbrukerpakning, for disksalg eller hotell/restaurantmarked.
  skillelinje
 14. Hverdagspålegg og storhusholdning: Volumprodukt i lavpris-/økonomisegmentet av ferdig slicet og pakket pålegg. Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, servelat, skolerull, og liknende. Storpakning er Volumprodukt av pålegg i økonomisegmentet til storhusholdning (HORECA og institusjonskjøkken). Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skolerull, og liknende.
 15. Delikatessepålegg svin: I forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 16. Delikatessepålegg fjørfe: I forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 17. Delikatessepålegg storfe: eksempelvis roastbiff og pastrami. Ikke okserull og tunge.
 18. Delikatessepålegg lam/sau: eksempelvis lammelår, men ikke lammerull.
 19. Delikatessepålegg spesial:Av vilt, eller blanding av kjøttslag, tunge og tungerull, samt høykvalitet (og pris) farseprodukter, f.eks mortadella, kokt salami. Annet pålegg som ikke passer i de andre gruppene.
  skillelinje
 20. Røkt julepølse: Ferdig kokte og røkte pølser, eksempelvis Vossakorv – skal varmes
 21. Urøkt julepølse: Ferdig kokte julepølser som medister og sossisser – skal varmes
 22. Julepølser spesial: Ferdig kokte og rå pølser som innmatpølser, mørpølser, blodpølser og andre spesialpølser til jul. Skal varmes.
  skillelinje
 23. Lutefiskbacon: Det viktigste tilbehøret til lutefisken. Både ustekte og ferdigstekte varianter inngår. 
 24. Julespesial: Syltelabber, smalahove, andre julespesialiteter (ikke pølser). Oppvarming/tilberedningstid på kjøkken må være under 45 minutter
 25. Ferdigmat: Komplette måltid i forbrukerpakning. Inkludert ferdigmat, tapasprodukter, roll, pizza, lasagne og liknende. Total tilberednings-/steketid er maksimalt 30 minutter. Rå produkter som må stekes/kokes, eller produkter som kun trenger oppvarming kan delta.
  skillelinje
 26. Åpen klasse: Helårsprodukter basert på kjøtt som ikke hører hjemme i ordinære klasser i jule- eller grillmesterskapet.   
  Eksempelvis panerte produkter (nuggets/snitzel).  
  Dekker også nye produkter som ikke passer inn i de vanlige klassene (klasseinndeling 2018 og 2019) der påmelder ønsker test av dommeren - fersk eller frys. Maks tilberedningstid 30 min.
   

* Pinnekjøtt: Arrangøren vil be om innsending av hel vare, salgsproduktet og ferdig utvannet produkt.
** Arrangøren viser til Forskrift om beskyttelse av pinnekjøtt fra Norge (Lovdata), som omhandler råvarer, geografi og produksjon. Produkter som ikke følger kravene kan delta i klassen Pinnekjøtt spesial.NB! Det forutsettes at alle varene i Røkt og Urøkt pinnekjøttklassene med det påmeldte produktnavnet følger forskriften. Således kan ikke deler av produksjonen som frembys med produktnavnet være produsert med avvik til forskrift (f.eks med importerte råvarer.) 

** Råvaren til pinnekjøtt er hel side av lam/sau. Det betyr at nakke er inkludert. I et bærekraftperspektiv ønsker vi å utnytte så mye av slaktet som mulig. Dersom nakken ikke skulle brukes, ville utnyttelsesgraden blitt lavere. Således aksepteres at det at hel side, i forbrukerpakken og ferdig utvannet produkt kan være en tilsvarende andel av stykker fra nakken.

skillelinje orange

NORGESMESTRE 
Inntil 8 Norgesmestre vil kåres blant produktene som oppnår gull

skillelinje orange

SPESIALKLASSER 
På tvers av klassene vil produktene kunne delta i disse spesialklassene (Sett inn merket av Spesialklassene)

 • Innovasjon Julemat: Alle som jobber i NM-teamet vil enkeltvis foreslå produktene som er mottatt med tanke på det de ser av nyskapning, produktutvikling, ideer osv. Forslagene blir samlet og vurdert videre og målet er å gi disse produktene en positiv omtale og kanskje kåre en eller flere nye julestjerner.
 • Økologisk: Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør. Resultatene i ordinær bedømming legges til grunn 
 • Skolemesterskap i medisterkake: Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen om beste «skolemedisterkake». Medisterkakene blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris.

Siste saker