Koronasituasjonen preger også kjøttbransjen

Koronasituasjonen preger også kjøttbransjen Koronaviruset setter sitt preg på det aller meste både i Norge og globalt akkurat nå. Nærsagt alt er preget av virusets konsekvenser og spredningshastighet. Hele samfunnet… Les mer

Koronasituasjonen preger også kjøttbransjen

Koronaviruset setter sitt preg på det aller meste både i Norge og globalt akkurat nå. Nærsagt alt er preget av virusets konsekvenser og spredningshastighet. Hele samfunnet er lammet og folk er generelt utrygge. Denne utryggheten preger også vår bransje og det aller siste er at mange bedrifter nå ser seg nødt til å permittere deler av staben. Det er heldigvis sjelden kost i kjøttbransjen, og viser hvor alvorlig denne krisen er.

Men ikke desto mindre: i den svært kritiske situasjonen vi er oppe i nå, spiller aktører som produserer mat og drikke en helt sentral rolle. Kjøttbransjens aktører befinner seg i denne kategorien bedrifter. I en tid da det nærmest er unntakstilstand på alle områder og folk oppfordres til å kutte reiser, holde seg borte fra arbeidsplassen og holde seg innendørs, er matforsyning stikkordet.

I en tid da det er unntakstilstand på alle områder og folk oppfordres til å kutte reiser, holde seg borte fra arbeidsplassen og holde seg innendørs, er matforsyning stikkordet.

Og nettopp matforsyning er dere som jobber i landets kjøttbedrifter en garantist for. Vi snakker om en «samfunnskritisk funksjon» og derfor er det så viktig at hjulene ruller og går i norske kjøttbedrifter. Da inkluderer jeg også våre slakterier som sørger for råstoff til kjøttindustrien.

Matforsyning defineres av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som en del av forsyningssikkerheten i samfunnet. Av den grunn har f.eks. kommunale myndigheter plikt til å sørge for at de som jobber i norske kjøttbedrifter får anledning til dette og ikke må holde seg hjemme for å passe barn som skulle vært på skole eller i barnehage. Det skjer gjennom offentlig støtte til barnepass. Her må dere være på hugget og få den hjelp fra kommunen som dere har krav på.

Internt i landets kjøttbedrifter er bevisstheten rundt smittebeskyttelse og renhold generelt høy. Det er en dyd av nødvendighet – også uten koronatilstander. Akkurat det profitterer kjøttbransjens aktører på akkurat nå. Trolig er matproduserende bedrifter de som totalt sett er best rustet til å møte koronautfordringene. Det er forholdene utenfor bedriftenes vegger man dessverre ikke har kontroll på.

Koronavirusets herjinger de siste ukene, aktualiserer et annet forhold knyttet til kjøtt- og matproduksjon. Selvforsyning! I disse dager ser vi hvor viktig det er å være selvforsynt med f.eks. kjøtt. Koronasmitten bør være en påminnelse om at samfunnet er sårbart, og at matvareberedskap er viktigere enn noensinne. Å da snakke ned norsk landbruk og norsk kjøttproduksjon, blir meningsløst.

Siste saker