Kostråd som halverer norsk landbruk?

Av Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF Med en brutal krig på europeisk jord i Ukraina, bekymringer rundt kontinentets framtidige energitilgang og raskt voksende internasjonale priser på matvarer, blir norsk… Les mer

Av Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF

Med en brutal krig på europeisk jord i Ukraina, bekymringer rundt kontinentets framtidige energitilgang og raskt voksende internasjonale priser på matvarer, blir norsk landbruks- og matindustris betydning for matsikkerheten tydeligere enn på lenge. Først og fremst nasjonalt for å sikre mat på bordet i norske hjem.

Men også i et internasjonalt perspektiv; de fattigste landene som er avhengige av import vil møte mindre konkurranse og lavere priser på verdensmarkedet om flere land som kan produsere sin egen mat, gjør mer av det.

De siste årene har ernæringsfagfolk arbeidet med nye nordiske kostråd, ofte omtalt som NNR. I deres mandat er det på ufaglig og uheldig måte kommet med at rådene også skal ta hensyn til bærekraft. Spørsmålet om bærekraft har mange dimensjoner av stor betydning både nasjonalt og internasjonalt.

– Spørsmålet om bærekraft har mange dimensjoner av stor betydning både nasjonalt og internasjonalt.

Og svarene på hva som er bærekraftig vil varierer fra land til land. KLF mener problemstillingene rundt bærekraft er altfor viktig til å ende opp som et biprodukt av ernæringsekspertenes arbeid med en ernærings- og kostrådrapport.

Det er selvsagt mange som har interesse av å late som om også ernæringsmessig burde vi redusere kjøttforbruket. Som leser av KEP er du sannsynligvis godt kjent med mange særinteresser og enkelte politiske parti som har kjøttkutt på toppen av sin ønskeliste. De har dessverre klart å skape forventningen om at et slikt kutt er det «politisk korrekte»– og stakkars de som måtte mene noe annet.

Alle vi i verdikjeden for norsk mat av animalsk opprinnelse, bør kreve og forvente at våre politikere tar matsikkerhet og bærekraft på større alvor enn som så. Vi bør forvente at kostråd er kostråd – ikke anbefalinger basert på et forvirret sammensurium av ernæringsfag og tilfeldige formening av hva som er bærekraft.

Vi må kreve at det ikke legges fram nye NNR-anbefalinger så lenge det ikke finnes bærekraftsutredninger i grunnlaget som relevante, norske fagfolk kan stille seg bak. Det er valg til høsten så følg med på hvilke politikere og partier som tar ansvar!

Siste saker