– Krevende jobb for dommerne

– Krevende jobb for dommerne Dette er de 24 dommerne som bestemte hvilke bedrifter som fikk medaljer og NM-titler for sine produkter. Flere av dommerne vi har snakket med innrømmer… Les mer

– Krevende jobb for dommerne

Dette er de 24 dommerne som bestemte hvilke bedrifter som fikk medaljer og NM-titler for sine produkter. Flere av dommerne vi har snakket med innrømmer at det er krevende å smake seg gjennom mer enn 600 produkter i løpet av tre hektiske dager.

Pål Røstvang er en av 24 dommere som i tre dager har gransket vel 600 kjøttprodukter.

– Ja, det er en kraftprøve for smakssansene å smake på så mye kjøttmat i løpet av så kort tid. Saltet er i så måte mest krevende. Og salt er jo sterkt representert særlig i spekemat. Dessuten er spekemat i ulike varianter tilsatt melkesyrebakterier og framstår derfor som mer «syrlig» enn annen kjøttmat. Alt dette bidrar til at vi som dommere må være dyktige på å nullstille oss mellom de ulike produktgruppene vi bedømmer ved hjelp av smaks- og luktesansene våre. Og apropos spekemat: Jeg og flere andre dommere med meg opplever at spekematen denne gang er på et enda høyere nivå kvalitetsmessig enn tidligere, sier Pål Røstvang fra Alimenta.

Høyt nivå

Han får støtte av en annen av årets dommere, pølsemaker Atle Sand, Notim AS.

– Gledelig høyt nivå på veldig mye av det vi har smakt oss gjennom – også spekemat. Tydelig at det er mange nøkkelpersoner i kjøttbransjen som har gode ideer og ikke minst evne til å sette disse ideene ut i livet. Så er det selvsagt produktmessige nedturer, men jeg opplever at de har blitt færre. Uansett er det veldig morsomt og givende å være til stede i et dommerkollegium som dette. Å bidra til økt produktkvalitet er noe av det viktigste jeg som fagperson kan bidra med, mener Atle Sand.

615 produkter

Sammen med sine 23 meddommere smakte han seg gjennom til sammen 615 kjøttprodukter. 350 av disse var grillprodukter og 180 av produktene var spekekjøtt og spekepølser. Resten av produktene var tradisjonelle helårspølser og bacon.

– Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk grill-, pølse- og spekemat, sier Svein-Erik Eide, ansvarlig for mesterskapet.

Han kan fortelle at chili fortsatt er trendy, rå pølser er på vei opp, og at forbrukerne i butikk vil møte mange varianter marinert og krydret fjørfe på grillen i sommer.

Viktig arena

– På spekematen ser vi i år mange gode morrpølse-varianter, salami har løftet seg, og når det kommer til fenalår ble dommerne overrasket over et svært høyt nivå. Selv om smak er individuelt, finnes det kriterier for hvordan en del produkter bør smake og hvordan de skal produseres for å få den riktige konsistensen og utseende. Under norgesmesterskapet er det høyt kvalifiserte dommere i aksjon som kjenner sin wiener, sier Eide.

Produktene som var inne til bedømming blir i år fordelt på seks panel med fagdommere. Dommerne vurderte både hvordan produktet smakte, om riktig råvare var benyttet og ikke minst hvordan håndverk og foredling var utført.

Den årlige NM-konkurransen er den viktigste arenaen for testing av kjøttbransjens ulike produkter. Denne gang var 65 kjøttbedrifter representert.

– Vi har et stort mangfold av kjøttbedrifter i Norge, og da snakker vi gode og kvalitetsbevisste bedrifter. Via denne type produktkonkurranse, blir bedriftene enda bedre. NM i kjøttprodukter både utfordrer og inspirerer bedriftene, fastslår hoveddommer og NOFIMA-pølsemaker Tom Chr. Johannesen.

Han presiserer at samtlige deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer.

De siste årene har flere og flere av landets små lokalprodusentene meldt seg på NM i kjøttprodukter. I konkurransen måler de krefter mot store kjøttbedrifter som Fatland, Grilstad, Prima, Nortura og Nordfjord Kjøtt. I tillegg er det som regel alltid innslag av videregående skoler som deltar. De fire skoler som deltok denne gang, var Storhamar videregående skole, Gol videregående skole, Åssiden videregående skole og Tangen videregående skole.

Siste saker