Kuraas utvider kraftig og ‘tar hjem’ spekematproduksjonen

Kuraas utvider kraftig og ‘tar hjem’ spekematproduksjonen Etter flere år uten spekematproduksjon i Narvik, tar Kuraas AS opp denne produksjonen i løpet av året. Det skjer etter at familieselskapet investerer… Les mer

Kuraas utvider kraftig og ‘tar hjem’ spekematproduksjonen

Etter flere år uten spekematproduksjon i Narvik, tar Kuraas AS opp denne produksjonen i løpet av året. Det skjer etter at familieselskapet investerer flere titalls millioner kroner i en flunkende ny spekehall i tilknytning til eksisterende anlegg.

Av Per A. Sleipnes

Styret i Kuraas AS: Fra venstre Ivan Kuraas, Kenneth Kuraas, Rune Stokvold og Ole Kuraas.

Kuraas har de siste årene satt bort denne delen av produksjonen og det har hatt en rekke praktiske og logistikkmessige utfordringer. Det var i forbindelse med at Narvik-bedriften ble en del av SPIS-systemet tilbake på 90-tallet at de flyttet bort spekematproduksjonen og nå var tiden moden for å ta den tilbake. Det er bedriftens PU-utvalg som styrer prosjektet sammen med Kuraas sine leverandører. Arne Kjetil Elstad kommer for øvrig til å være Narvik-bedriftens senior rådgiver i forbindelse med spekemat-satsingen. Han har de siste årene vært sentral i Smedstuen som nylig meldte oppbud.

1000 kvadratmeter

– Denne konstellasjon er vi veldig fornøyd med og vi er trygge på at vi komme i havn til årets sesong, fastslår styreleder Kenneth Kuraas.

Han er svært forventningsfull til det som nå ligger foran.

– Dette ser vi fram til. I løpet av mars er spekehallen på ca. 1000 kvadratmeter ferdig og da starter vi arbeidet med å få på plass maskiner og annet teknisk utstyr. Det vil ta en til to måneder, så rundt 17. mai er vi i gang med testproduksjon før vi i løpet av sommeren forventer full aktivitet. Vi er selvsagt svært tilfredse med å ha Arne Kjetil Elstad med på laget. Hans kunnskap på spekematområdet vil være uvurderlig for oss i en startfase. Heldig for oss var det at han nå nettopp har gått inn i pensjonistenes rekker og ble ledig for oppdrag, sier Kuraas.

Fjerde generasjon

Han representerer fjerde generasjon Kuraas i denne tradisjonsrike familiebedriften og det ligger i kortene at femte generasjon nå skal drilles i spekematproduksjonens edle kunst. Også her vil Elstad være sentral, opplyser Kenneth Kuraas.

– Det føles veldig riktig å foreta denne satsingen nå. Vi har absolutt vært tilfreds med den jobben våre partnere i kjøttindustrien har gjort i forbindelse med leieproduksjonen, men det er store logistikkutfordringer når ting blir produsert langt unna. Ikke minst har fraktkostnadene blitt et problem de siste årene. Det får vi nå gjort noe med via denne satsingen, påpeker styrelederen.

Styreleder Kenneth Kuraas ser fram til å ta spekematproduksjonen tilbake til Narvik. Nå er byggingen av nye lokaler i full gang.

Mer lagringsplass

Parallelt med etablering av ny spekehall, utvider Narvik-bedriften også det øvrige anlegget.

4300 kvadratmeter i den såkalte Narvikterminalen (naboeiendommen i det gamle Rema-lageret ) skal nå innlemmes i anlegget. Dette bidrar blant annet til at bedriften slipper å ha råvarelagre på flere steder i landet. – Vi har i dag 6000 kvadratmeter produksjonsflate til rådighet. Med de nye arealene bikker vi 10 000 kvadratmeter. Og det er lagringsplass som er stikkordet. Logistikken knyttet til lagring, både av råvarer og ferdigvarer, har vært utfordrende. Nå vil vi få en langt enklere hverdag. Vi forventer en oppside rent økonomisk, men ikke minst enklere jobbing og eliminering av trengsel, fastslår Kenneth Kuraas.

Miljøtårn-sertifisert

I 2002 bygde Kuraas nye lokaler i Narvik. 6000 kvadratmeter på Fagernes, like øst for byen, som inneholdt alt fra kontorer, til lager og produksjonslokale. Siden den gang har det blitt trangere og trangere i takt med bedriftens ekspansjon. De har derfor vært nødt til leie fryselagre både i Trondheim og Bodø. Styrelederen fastslår derfor at dette grepet bidrar til at kjøttbedriften nå kan være på Fagernes-terminalen i minst én generasjon til.

Leieavtalen i det gamle Rema-lageret er et strategisk grep som både er økonomisk betinget, og ikke minst viktig sett i et miljøperspektiv for bedriften. Det vil gi oss en økonomisk gevinst, men også gjøre alle ledd i vår produksjon mer bærekraftig, forklarer Kenneth Kuraas, og legger til at de er Miljøfyrtårn-sertifisert, noe de tar på stort alvor.

Det at alt nå kan gå ut fra Narvik-terminalen øker også fleksibiliteten i prosessen fra produksjon til kunden.

Flere arbeidsplasser

Ved at Kuraas nå skal ta hånd om større deler av sin virksomhet fra Narvik, vil det også utløse et behov for flere ansatte – både på lageret og i produksjon. – Vi vil ha behov for flere arbeidere. Hvor mange det blir får vi se, men jeg vil anslå mellom fem til ti nye arbeidsplasser fordelt over hele bedriften. Så ønsker du deg et nordnorsk eventyr, er det bare å ta kontakt, utdyper Kenneth Kuraas som legger til at utvidelsen også bidrar til å øker kapasiteten til utleie av både tørrlager og fryselager på Fagernes.

Siste saker