Lar grisen gå fritt – får 13 kroner mer pr. kilo

De har investert og modernisert for å gi grisene mer plass både inne og ute. Resultatet er at Marianne Lund og Jørgen Kjølsrød nå får både bedre dyrevelferd og bedre betalt.  Trivsel… Les mer

De har investert og modernisert for å gi grisene mer plass både inne og ute. Resultatet er at Marianne Lund og Jørgen Kjølsrød nå får både bedre dyrevelferd og bedre betalt. 

Dette er grisene til Marianne Lund og Jørgen Kjølsrød. Trivsel er stikkordet.

Trivsel er stikkordet for samboerparet Marianne Lund og Jørgen Kjølsrød sin satsing på gris. 

De driver Veierud Gård i Våle i Vestfold hvor de har drøyt 600 gris som produseres etter det såkalte Grøstad-konseptet. Det vil si at grisene skal ha ekstra mye boltreplass, både ute og inne, og plass har grisene på Veirud mye av. 

Les andre relevante artikler for bønder og produsenter

28 mål uteplass

Da Kjøtt & Eggprodusenten besøkte gården var det en fredfull gjeng med griser som tuslet rundt på det til sammen 28 mål store jordet – kloss inntil driftsbygningen. 

­– Hos oss bestemmer grisene selv om de vil være ute eller inne. De går inn for å spise, og når kvelden kommer tusler de i flokk og følge inn i fjøset. Vi har automatiske fôresystemer og grisene blir kontinuerlig veid inne i fjøset med tanke på oppfølging både når det gjelder helse og tilvekst. Alt dette gjør at vi har god kontroll på driften og dermed mulighet til å gi grisene et godt liv både ute og inne, påpeker Marianne Lund.

Driften på Veierød bygger på det såkalte Grøstad-konseptet med ekstra store utearealer til gris.

Kostet 13,5 millioner - Furuseth har trua 

Grisesatsingen til Marianne og Jørgen kom i gang i 2022, da de etablerte Veierud Gård AS og investerte i nye driftsbygninger. Investeringen var på hele 13,5 millioner, inkludert bygg og maskinelt utstyr. En tøff satsing innser begge to, men de er optimister med tanke på fortsettelsen.

– Vi er så heldig å ha en veldig god partner i Furuseth. Slakteriet tror 100 prosent på oss og vår filosofi, og så har vi ikke minst en fantastisk rådgiver i Oscar Brundtland. Han bor faktisk bare noen få kilometer unna gården vår, og har gitt oss mye god input underveis i etableringen. Det gir oss en god porsjon trygghet, innser Anne Lund.

– Dette er framtidens svineproduksjon!

– Veierud gård er den eneste gården jeg kjenner til som har nybygd fjøs med balansert ventilasjon hvor grisen kan gå inn og ut etter eget ønske. Det sier daglig leder Harald Furuseth (bildet) i Furuseth AS. Han påpeker at vi her snakker om veldig flinke folk som har god gjennomføringsevne og tingene på stell.

– Samboerparet på Veierud Gård er veldig opptatt av dyrevelferd og har fått til et utrolig flott anlegg som ivaretar både grisen og røkteren på beste vis.

– Hvor mange gårder av denne type leverer pr. nå gris til Furuseth?

– Vi har andre leverandører med helt eller delvis utegang, men ikke med denne kombinasjonen, sier Furuseth.

– Tror du antallet frittgående gris vil øke i tiden framover?

– Jeg tror dette er fremtidens måte å drive svineproduksjon på, hvor man kombinerer fordelen med tradisjonelle hus og frilandsgris. Da kan grisen selv velge om hvor de vil oppholde seg, sier Furuseth. 

Snille griser - ingen halebiting 

Grisene som er av Noroc-rasen (kombinasjonen Landsvin, Duroc og Yorkshire) kommer til gården når de veier rundt 30 kilo, og i løpet av ca. 75 dager er de klare for slakt.

Gården Veierød i Våle ble kjøpt i fjor og kan sees på som en samdrift.

– Hvordan vil du karakterisere grisene som går ute og som dermed har flust av plass til rådighet?

– Rolige og ikke minst snille med hverandre. Halebiting er et fenomen som ikke eksisterer her på gården, og skal vi tro tilbakemeldinger både fra kunder og fra slakteriet, er kjøttet av svært god kvalitet. Det gir meg en god porsjon stolthet å kunne bidra både til god dyrevelferd og god kvalitet på sluttproduktet, sier Marianne Lund.

Svin og poteter 

Jørgen og Mariannes satsing på svin er relativt fersk, men Jørgen har fra før drevet med potet gjennom familieselskapet Kjølsrød Drift AS. Jørgen tar seg fortsatt av den daglige driften av grønnsaksproduksjonen, mens det er Marianne som tar seg av grisene. Årsaken til at paret utvidet grønnsaksproduksjonen med svineproduksjonen var et ønske om å få et ekstra bein å stå på. 

–  Sammenlignet med for eksempel ammekuproduksjon, er svineproduksjon noe enklere og kan i utgangspunktet håndteres av en person. Det har blant annet sammenheng med automatiseringsnivået her på gården. Med andre ord måten vi håndterer grisene på. De lever bokstavelig et fritt liv og det gir seg utslag i trivsel og god tilvekst, understreker Jørgen Kjølsrød.

Det er mulig å skaffe seg gris direkte fra Veierud gård sitt gårdsutsalg, for den som er nysgjerrig på hvordan den frittgående grisen smaker. Hele og halve griser er til salgs, stykket og pakket, til 120 kroner kiloet. 

En pådriver for god dyrevelferd

KLF er pådriver for at det jobbes systematisk i hele verdikjeden med god dyrevelferd for alle dyreslag. Dyrevelferdsprogrammene er våre beste verktøy i dette arbeidet. Økt åpenhet og gjennomsiktighet i husdyrproduksjonen vil bidra til økt forståelse for dyrehold i Norge. Åpenheten gir forbrukerne mer kunnskap om dyrevelferd i norsk husdyrproduksjon.

 Les mer: Vurderer du å samarbeide med private slakterier eller eggpakkerier? På vår side For Bonden  gir vi deg et innblikk i den private delen av kjøttbransjen i Norge.

Siste saker