Leverer mer enn 4000 smågris pr. år som satellitt

Leverer mer enn 4000 smågris pr. år som satellitt I løpet av de nær ni årene Hallingdal-bonde Knut Aalton har vært satellitt i purkeringen til Furuseth Slakteri, har han levert… Les mer

Leverer mer enn 4000 smågris pr. år som satellitt

I løpet av de nær ni årene Hallingdal-bonde Knut Aalton har vært satellitt i purkeringen til Furuseth Slakteri, har han levert rundt 35 000 smågris til andre svineprodusenter tilsluttet Dal-slakteriet. Et imponerende antall og i tillegg er han en av de aller beste satellittene i denne purkeringen.

Av Per A. Sleipnes

Vi snakker om en særdeles garvet og erfaren bonde fra Bromma i Hallingdal som driver sin virksomhet sammen med kona Christine Aalton. De siste to årene har de to ligget på topp 10 på Norsvin sin liste over de beste satellitter i purkering. Imponerende!

Startet tidlig

Og det startet grytidlig for bonden fra Hallingdal. Aalton var faktisk bare 12 år gammel da han etablerte egen gårdsdrift. Bakgrunnen var en tragisk hendelse i familien der Aaltons far omkom i en bilulykke. Da var Knut bare 14 dager gammel. Men ettersom faren drev gården som hadde vært i familiens eie, ønsket Aalton å satse så raskt dette var praktisk mulig.

– Da jeg startet som 12 åring var det selvsagt i liten skala, men jeg ønsket å følge i min far og bestefars fotspor. Det at jeg kunne ta fatt så tidlig, skyldes mye assistanse fra familien og innleid hjelp. På den tiden dreide det seg svært mye om skogsarbeid og det var først noen år senere, da jeg begynte med småfe på gården, at det ble fart i sakene. Jeg kombinerte med snekkeryrket, men det ble i det lange løp for strevsomt. Etter at jeg ble en del av purkeringen til Furuseth, har det vært fullt trykk på framfôring av smågris. Den rollen er jeg svært komfortabel med, sier Knut Aalton.

Ti satellitter

– Fortell litt om din rolle som satellitt i denne purkeringen?

– I norsk målestokk er dette en nokså stor purkering med 450 årspurker og ti satellitter. Harald og Anne-Lena Furuseth, som eier og driver navet, har hele tiden vært framoverlente og dyktige drivere. Purkeringen ble etablert i 2012 og jeg ble raskt med som satellitt. Min jobb i purkeringen er å levere smågris til andre Furuseth-produsenter utenfor purkeringen som leverer slaktegris til Dal. Det innebærer at mine smågris går herfra når de er i overkant av 30 kilo. Mitt motto som produsent er at godt grisehold og god behandling av dyrene, lønner seg på alle måter. Uten fokus på dyrevelferd og god dyrehelse, vil man aldri oppnå lønnsomhet og gode resultater i denne bransjen, understreker Knut Aalton.

53 purker

I hans smågrisproduksjon snakker vi om i gjennomsnitt 14 avvente grisunger pr. purke. Purkene, 53 i tallet, leies av navet og byttes ut hver åttende uke. Det betyr at de går tilbake til navet og så får Aalton ny forsyning annenhver måned. På spørsmål om denne stadige forflyttingen av purker kan være en trussel mot dyrevelferd, er Bromma-bonden helt klar og tydelig.

– Nei, dette trives purkene med. Furuseth har flinke og rolige livdyrsjåfører og i samarbeid med Dal-slakteriet går det fint å flytte dyr inn og ut av fjøset. Jeg opplever meg selv som flink til å tolke dyrenes signaler og her er jeg ikke i tvil. Purkene stresser ikke og får gå i sitt eget tempo av og på bilen som frakter dem.

Musiker på fritiden

I tillegg til jobben som smågrisprodusent, er Aalton også hobbymusiker og han har etterhvert skaffet seg høy status som gitarist i bandet Hillman Hunters. Og snart er et album med egenproduserte låter klart for utgivelse. Som svinebonde leter han hele tiden med lys og lykter etter forbedringsområder. Han er nøye på detaljer og den egenskapen danner grunnlag for gode resultater, ikke bare i musikken, men også i yrket som bonde.

Alt knyttet til virksomheten i grisehuset evalueres grundig hele tiden for å kunne finne nye områder å forbedre den daglige driften på. Litt som å øve på musikk hvor en hele tiden finpusser de små detaljene.

Svinebonden fra Bromma er musiker ved siden av.

100 dekar

Gården han driver sammen med kona, er på rundt 100 dekar dyrket mark. Dessuten 2000 mål skog. Grisehuset som s<to ferdig så sent som i 2012, er på 1100 kvadratmeter og består av to avdelinger med 54 fødebinger i hver avdeling. Sammen med sin kone begynte han for alvor med gris i 2013 da det nye grisehuset stod ferdig. Fra navet i purkeringen, kommer det nye purker hver åttende uke og hver avdeling har alt inn og alt ut.

– Det er fint å få ting i system og det er enkelt å oppsummere hvordan det har gått med de enkelte puljene. Nå om dagene er det nesten et «velferdsproblem» at smågrisene blir for store ved salg, men det er selvsagt alltid punkter en kan gjøre bedre, sier Aalton.

Grisehuset sto ferdig så sent som i 2012.

‘Learning by doing’

Han har sterkt fokus på rett fôring, klima og ikke minst sysselsetting i grisehuset.

Jeg har hatt en svært bratt læringskurve, ettersom jeg nærmest ble kastet inn i dette rett etter at jeg startet opp med gris. Men jeg føler selv at jeg har lært mens veien har blitt til. Tilbakemeldingen både fra Furuseth og mine kollegaer som mottar smågris fra meg, tyder i hvert fall på at jeg gjør mye riktig, påpeker den nokså beskjedne Bromma-bonden

Smågrisen til Hadeland

Og daglig leder ved Furuseth AS, Harald Furuseth, støtter helhjertet opp om den beskrivelsen.

– Knut er blant våre dyktigste satellitter både når det gjelder antall avvente, jevn vekst og generell kvalitet på smågrisen. Her er det kontroll og kvalitet i alle ledd og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Smågrisen hans går fast til en slaktegrisprodusent på Hadeland som er godt fornøyd med jobben som gjøres, fastslår Harald Furuseth.

Krevende jobb

– Hvordan er det å drive som svineprodusent i Hallingdal anno 2021/02/2021 med pandemi som bakteppe?

– Selvsagt krevende, men vi er så heldige her i dalen at vi samarbeider godt. Vi er i dag tre svineprodusenter, en Nortura-leverandør på Geilo og en Fatland-leverandør på Ål, i tillegg til meg. Vi diskuterer mye sammen og motiverer hverandre til å bli bedre. Det hjelper på i en nokså krevende hverdag. Og så er selvsagt oppfølgingen fra Furuseth og den input vi får herfra av uvurderlig betydning, avslutter Knut Aalton som ber oss nevne at Oscar Brundtland hos Furuseth er og har vært en god sparringpartner når det er ting som Aalton enten vil endre på eller justere.

Kona Christine Aalton legger ned mye arbeid i grisefjøset.

Siste saker