Målrettet jobbing for økt brannsikkerhet

I fjor ble det registrert rekordlavt antall branner i driftsbygninger. Dessuten er skader og tap av dyreliv blitt kraftig redusert. – Vi er stolte og glade over å se bevis… Les mer

I fjor ble det registrert rekordlavt antall branner i driftsbygninger. Dessuten er skader og tap av dyreliv blitt kraftig redusert.

– Vi er stolte og glade over å se bevis på at grepene landbruket har tatt gir resultater. Firmaet Elotec har i over 30 år jobbet for at mennesker og dyr på gården skal være trygge og bedre rustet mot brann. Vi så et stort behov da vi startet arbeidet. Norske gårder brant ofte, og tapene var store. Derfor utviklet vi Elotec Aspect aspirasjonsdetektor, spesielt egnet for det tøffe miljøet som er i fjøs og driftsbygninger.

– Vi er også medlem og deler vår kompetanse i Landbrukets brannvernkomite og har vært en sterk pådriver for regelverket for forebyggende arbeid mot brann, forteller, forteller markedssjef Adrian Andresen.

Sensorteknologi

Utviklingsarbeidet for å skape tryggere hverdager fortsetter. Det siste året har hans selskap, sammen med forsikringsselskapene, utviklet EloTemp trådløse sensorer for sikringsskap etter initiativ fra Landbrukets brannvernkomite. Dette er blitt innstallert bl.a. på Hoel gård.Her tas tempen på sikringsskapene og det gir mulighet til å utbedre brannfarlige feil.

Landets tryggeste?

Hoel Gård er bl.a. kjent for sin idylliske og vakre beliggenhet, Jakten på kjærligheten og kvalitet på mat og arrangementer.
– Dette er ikke tilfeldig, ettersom familien Sandberg som driver gården, er opptatt av kvalitet i alle ledd, også når det gjelder brannsikkerhet. Her er det med andre ord ingen slinger i valsen. Er dette landets tryggeste gård? spør Andresen.

852 dyreliv gikk tapt.

Mange norske bønder er dyktige med brannsikkerheten. Forsikringsbransjen har dokumentert at brannalarmanlegg i landbruket har spart samfunnet for store verditap, menneskeliv og dyreliv grunnet tidlig varsling. Likevel brenner det i norske landbruk, og i 2020 ble det registrert nesten 300 større landbruksbranner. Verdier for over 450 millioner kroner og 852 dyreliv gikk tapt. Undersøkelser viser at to av tre branner starter i el-skap.

Forsikringsbransjen og bøndene har tatt grep for å bedre sikkerheten mot brann og Hoel gård var ekstra tidlig ute med sine tiltak for en trygg hverdag.

Siste saker