Matbørsen vokser på mangfold og kompetanseheving

Matbørsen vokser på mangfold og kompetanseheving STOKKE Nylig fikk Matbørsen i Stokke i Vestfold regjeringens høythengende mangfoldspris og nå forbereder bedriften seg på en storutbygging med en prislapp på mellom… Les mer

Matbørsen vokser på mangfold og kompetanseheving

STOKKE Nylig fikk Matbørsen i Stokke i Vestfold regjeringens høythengende mangfoldspris og nå forbereder bedriften seg på en storutbygging med en prislapp på mellom 350 og 700 millioner kroner.

Av Per A. Sleipnes

Det går unna i svingene på industriområdet Borgeskogen i Vestfold. Det har det for så vidt gjort i mange år nå, men farten synes ikke å avta – heller tvert imot. I år vil nemlig bedriften vokse med 11 prosent og passere en omsetning på 700 millioner kroner. Veksten i fjor var til sammenligning på 16 prosent. Og om fire år spår daglig leder Dag Freddy Henriksen at den magiske milliardgrensen blir passert.

– I spagaten

– Jeg vet det er hårete mål, men slik er det bare. Vi har hatt og har fortsatt en eventyrlig god utvikling og nå er langtidsplanen fram mot 2025 i ferd med å bli spikret. Vi har investert 100 millioner kroner de siste tre årene og mer skal det altså bli. Som bedrift kommer vi alltid til å stå litt i spagaten, ettersom vi både er en håndverk- og industribedrift. Men slik må det bli og den situasjonen føler jeg vi håndterer greit, sier Henriksen.

Opplæring viktig

Han er nøye med å inkludere de ansatte når han gir oss en forklaringen på den gode utviklingen i Vestfold-bedriften de siste årene.

– I år har vi satt i gang en rekke interne tiltak for å lykkes med de mål vi har satt oss. Ett av de viktigste tiltakene er opplæring og kompetanseløft på alle nivå. Det er viktig for oss å gi våre ansatte forutsetninger for å gjøre en god jobb. Eksempler på dette er tilbud/gjennomføring av norsk-kurs i arbeidstiden med lønn, fagutdanning og talentskole. Her utvikler vi ansatte til å bli fremtidige teamledere. Lederutvikling, salgsskole og opplæring i digitale ferdigheter har høy prioritet hos oss, sier Henriksen.

Nyorientering

– Dere har jo investert i mye stål (maskiner) og en hel del robotteknologi de siste årene for å være konkurransedyktige. Dette har vel i en viss utstrekning redusert behovet for ansatte? Hvor blir disse av?

– Det faktum at vi har kjøpt en hel del nytt maskinelt utstyr, betyr ikke nødvendigvis at menneskene våre må slutte. De må bare tilegne seg ny kompetanse og kunnskap. I Matbørsen har det etter hvert utviklet seg en kultur når det gjelder denne type nyorientering, fastslår Henriksen.

25 år

De fleste i vår bransje kjenner historien til Matbørsen, men for ordens skyld foretar vi en rekapitulering: Helt på tampen av 1994 ble Matbørsen etablert som en egen avdeling i Skjeggerød-konsernet. Slik sett kan bedriften markere 25 årsjubileum i disse dager. Sju år etter den spede begynnelse, flyttet virksomheten til nye produksjonslokaler i Stokke. En storkontrakt med dagligvarekjeden Coop ga støtet til denne etableringen. Og nærmest fra første dag, har Matbørsen truffet markedet med sine produkter. Ja, så treffsikkert at NorgesGruppen i 2012 kjøpte 40 prosent av selskapet. Noen år senere, var landets desidert største dagligvarekjede eneeier av Matbørsen.

150 nye produkter

– Vi kan vel si det slik at det aller meste er snudd på hodet i løpet av de 25 årene som har gått siden «fødselen». Og fjoråret var vel trolig ett av de meste hektiske. Vi lanserte intet mindre enn 150 nye produkter og da skal jeg love deg at det gikk varmt her. Vår oppgave er å være «verktøykasse» for NorgesGruppen og bidra til innovasjon og konkurransekraft. Så lenge vi klarer det, er jeg tilfreds. Men vi skal hele tiden videre og det er drivkraften. Nå ser vi det største potensialet i storhusholdningsmarkedet, avslutter daglig leder Dag Freddy Henriksen.

Dette er Mangfoldsprisen

Mangfoldsprisen er regjeringens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet.

Det ble gull innenfor kategorien «mellomstore/store virksomheter» og så fikk bedriften selveste hedersprisen «Årets mangfoldsvirksomhet» i Norge. Både store og små virksomheter kan bli nominert til prisen, og alle kan nominere arbeidsgivere de mener utmerker seg i mangfoldsarbeidet.

– Hos oss har nær halvparten av våre totalt 230 ansatte, bakgrunn fra 26 ulike land. Dette krever at vi jobber målrettet med å utvikle mangfoldet både i ledelsen og blant de ansatte. Vi tilrettelegger for språkopplæring og fagbrev for ansatte, og tilbyr praksisplasser og arbeidstrening i et tett samarbeid med Fønix og NAV i Sandefjord. Vi er opptatt av mennesker og vi jobber hver dag for å ta vare på menneskene våre og gjøre en god jobb med disse, slik at de trives hos oss. Med 26 nasjoner, er det selvsagt krevende, men det er også veldig lærerikt. Denne prisen betyr derfor veldig mye for alle sammen, sier KR-ansvarlig Kristine Abrahamsen i MatBørsen.

Siste saker