Mer Hampshire på grillen i sommer!

De siste tre månedene i 2015 valgte flere griseprodusenter enn tidligere semin fra griserasen Hampshire. Forbrukerne kan nå se frem til mer grillkjøtt av Hampshire i grillsesongen.

Det tar tid å produsere svinekjøtt. Fra en purke blir drektig til avkommet ligger som ferdig svinekjøtt i butikken går det rundt ni måneder. Om en purke som blir drektig i oktober møter forbrukeren kjøttet i butikk i juli, gjerne som grillprodukt.

Hampshiredoser er i fortsatt vekst
Antall solgte Hampshire-semindoser er fortsatt i vekst. Seneste kvartalsgjennomsnitt for 2015 lå 27 prosent over gjennomsnitt, sammenlignet med samme periode i 2014. Det vil si at vi sommeren 2016 vil få 10 000 flere Hampshire-slaktegris klare for grillsesongen.

- I hele 2015 økte salget på Hampshiredoser med 7 prosent. I samme periode økte antall bønder som leverte slaktegris til KLF-slakteriene med 4,5 prosent, sier daglig leder i ScanPig, Karl Kristian Kongsted.

Han viser til Animalias slaktestatestikk som viser at Nortura har hatt en nedgang i antall svineprodusenter på drøyt 7 prosent i 2015, og en nedgang i antall slaktede gris på 2,5 prosent.
- Det er snakk om en reel økning i antall produsenter til KLF-slakteriene og økning i salget av Hampshiresemin, sier Kongsted. Det ser ut som produsenter til frittstående slakterier - i større grad enn tidligere - velger Hampshire.

- Jeg vurderer tallene som et klart signal fra landets svineprodusenter at Hampshiregrisen har gode og sterke produksjonsmessige egenskaper.

En ny kvalitet i kjøttdisken
Hampshire-grisen er bærer av et spesielt gen som gir kjøttet spesiell spisekvalitet. Flere forbrukerundersøkelser viser at kjøtt av Hampshire skiller seg ut, blant annet på mørhet og saftighet. En av de største kjøttprodusentene i Norge har sett potensialet og løfter frem Hampshireproduktet som noe unikt. Forbrukerne møter kjøttproduktene blant annet i Coops kjøtt- og grillsortement.

- Økningen i salg av Hampshire-semin og handelens produktutvikling på Hampshire er med på å øke mangfoldet av svinekjøttprodukter, til beste for både svineprodusenter og forbrukere, sier Kongsted.

Siste saker