Nedkjøling uten frys gir bedre kvalitet
STØREN Hurtig nedkjøling av kjøtt kan ofte være en utfordring. På Norsk Kylling sin fabrikk i Trøndelag har de, som de første i Norge, installert Linde Gas’ kjølesystem LIXSHOOTER® som med flytende nitrogen kjøler ned deigen jevnt i blanderen.
Øyvind Andersen, produksjonsleder for pølser og pålegg på Norsk Kylling.
I forbindelse med at Norsk Kylling AS åpner ny fabrikk på Orkanger i 2021, vil det bli installert to nye blandere som har behov for kjøling. En blander for kjøttdeig og en blander i pølsemakeriet.
Far 150 gårder
Det ble vurdert å bruke CO2, men Kjell Arne Strauman, Area Sales Manager fra Linde Gas, foreslo en løsning med nitrogen som den beste og mest økonomiske kjølemetoden til dette.
– Nitrogen og CO2 brukes strengt tatt på samme måte i matproduksjonen. Men med tanke på leveringssikkerhet og leveringstid, kan flytende nitrogen leveres langt raskere fra anlegget på Tjeldbergodden, forklarer Strauman.
Dette er helt i tråd med den nye fabrikken som skal satse på kortreist mat. Fabrikken får levert kylling fra 150 gårder i regionen.
Testet siden oktober 2019
LIXSHOOTER® fra Linde fungerer uavhengig av hverandre og kan dermed slippe inn flytende nitrogen jevnt inn i massen. På anlegget til Norsk Kylling i Støren, hvor de har testet ut løsningen siden oktober i 2019, er det montert tre LIXSHOOTERS® på hver side av blanderen.
– Det var faktisk vår leverandør som anbefalte Linde sin løsning. Jeg var først interessert i å få sjekket noen andre referanser, men fant ut at vi er først med dette, sier Øyvind Andersen, produksjonsleder for pølser og pålegg på Norsk Kylling.
Kyllingnuggets og kyllingboller
Planen med å bruke LIXSHOOTER® er å kjøle ned kjøttet for å stanse ut produkter som kyllingnuggets og kyllingboller.
– Man oppnår best fasong dersom produktet holder tre til fire minusgrader. Tidligere var kjøttet frossent, men med denne nye løsningen kan vi nå kjøre ferskt kjøtt, hvilket betyr at vi kutter ut en prosess, sier Andersen.
Økt kapasitet
Dessuten unngår man såkalte porer i kjøttet som kunne oppstå om man brukte CO2 med såkalte pellets. Øyvind Andersen opplyser at denne løsningen tas med videre til den nye fabrikken til Norsk Kylling som skal åpne i Orkanger i 2021.
– Vi skal i tillegg ha to andre blandere på den nye fabrikken, slik at vi øker kapasiteten vår betraktelig, avslutter han.