Nedtellingen til Årets Julemat i gang

Hvem blir Norgesmester i pinnekjøtt og hvilke bedrifter produserer Årets Julepølse? Det blir avgjort i begynnelsen av november. Nå er nedtellingen i full gang!

Vi har så vidt startet på juni måned og julemat opptar naturlig nok svært få i kjøttbransjen akkurat nå.  Det er grillprodukter som pølser, sommerkoteletter og flintstek som står på menyen for bransjens folk og mange norske forbrukere - ikke pinnekjøtt, sylte og medisterkaker. 

Show og middag

Men for arrangørene av Årets Julemat 2011 er arbeidet allerede i full gang.  Om snaut fem måneder, 2. og 3. november, skal bedømming forgå og 10. november er det klart for stort kåringsarrangement med innlagt middag og show i Oslo sentrum. Det er med andre ord all grunn til å vende blikket framover og starte planleggingen av det som skal skje helt på tampen av året.

NM i pinnekjøtt

Denne gang har man besluttet at det skal kåres en norgesmester i pinnekjøttklassen.  I de øvrige 10 klassene dreier det seg om ”Årets Juleprodukt”. Her forklarer markedssjef Endre Myhr i KLF hva som ligger til grunn for denne prosedyren.
- Hvert annet år arrangeres NM og da handler det om tittelen Norgesmester i alle klassene. Gruppevinnerne får tittelen”Årets”. For eksempel årets grillpølse. I mellomåret, som i år, arrangeres Årets julemat/grillmat. Her vil det som oftest være mer findeling av klassene. I denne konkurransen utdeles tittelen ”Årets” til klassevinnerne, men gruppevinnerne kåres til ”Beste”.  For spesielle klasser eller på tvers av de findelte klassene, kan det kåres Norgesmester dersom vi finner det fornuftig i forhold til tidligere/senere ordinære kåringer i NM.  I år vil vi således kåre NM-vinner i pinnekjøtt siden pinnekjøtt ikke sto på programmet i det ordinære NM i fjor, sier Myhr. Og neste år planlegger vi å ta med grillmaten i mesterskapet, så da faller pinnekjøttet igjen utenfor.

Kontrollprodukter

Det er som vanlig bedriftenes standard produkter av aktuelle varer som skal delta i konkurransen. Bruk av spesialproduserte produkter er ikke tillatt. Arrangøren plukker hvert år ut kontrollprodukter som kjøpes inn og bedømmes opp mot de innsendte produktene.
- Ved større avvik, vil det være opp til hoveddommer å avgjøre om det innsendte produktet ansee. spesialprodusert og eventuelt diskvalifiseres fra konkurransen, sier Myhr.
- Skjer det ofte?
- Til nå har vi hatt et par relativt klare avvik, men ingen er diskvalifisert. Viktigste årsak er at avviket ikke har påvirket resultatet, verken innsendt eller kontrollprodukt oppnådde medalje. Vi har også hatt kontrollprodukter som har fått litt bedre bedømming enn det innsendte produktet.

I mesterskapet deles produktene i klasser og under denne kan de deles inn i grupper. Innen hver klasse blir det kåret en vinner. Det blir også kåret vinnere av hver gruppe i klassen. På tvers av klassene kåres i tillegg vinner av Spesialklasser.
Som vanlig oppfordres det til at deltakerne benytter titler og medaljer i markedsføring og merking av produkter. Dersom markedsføringen benyttes over lang tid, ut over seks måneder, skal årstall for oppnådd resultat tydelig framgå. Markedsføring der konkurrenters produkter blir i rakket ned på, er ikke tillatt.

Blunck-show

Årets kåring strekker seg inn i en middag og kulminerer i et stort show med Øyvind Blunk på Dizzie i Oslo. Dette er en enestående anledning til å oppleve Øyvind Blunck alene på scenen i selskap med kollegaer og andre bransjefolk.  Restaurantdelen på teateret er booket, her er det begrenset med plass og derfor er det viktig å sikre påmelding i tide. Med andre ord: all grunn til å ”frede” torsdag 10. november.   

Dette er kåring / premiering

         
Norgesmester Årets Beste Beste Beste
Pinnekjøtt   Urøkt pinnekjøtt Røkt pinnekjøtt Ferdig utvannet
 pinnekjøtt
  Julepålegg Rull Skinke  
  Sylte      
  Julepostei/-pate      
  Ferdig stekt/kokt Juleskinke Ribbe Stek
 

Ferdig julemat

(komplett måltid)

Ribberett Pinnekjøttrett Kalkunrett
  Medisterkake      
  Tradisjonsprodukt Smalahove Syltelabber Blod-/innmat--
produkter
  Julepølse Røkte julepølser Urøkte julepølser  
         
Spesialklasser Nyskapning    
(På tvers av klasser og grupper) Økologisk      
Nyt Norge?      
Medaljer Gull Sølv Bronse  
  Ca 1/3 av produktene får medalje  
           

 

Siste saker