NM besøkte svensk mesterskap

I slutten av september var det bedømming i den svenske varianten av NM i Kjøttprodukter – Chark SM. Vår hoveddommer Tom Chr. Johannessen fra Nofima, og sjef for det norske… Les mer

I slutten av september var det bedømming i den svenske varianten av NM i Kjøttprodukter – Chark SM. Vår hoveddommer Tom Chr. Johannessen fra Nofima, og sjef for det norske mesterskapet og Christiane Hoffmann (bildet) i KLF dro til Göteborg for å høste erfaringer.

Av Svein-Erik Eide

40–50 dommere vurderte produkter over to dager. Over 750 produkter konkurrerte i totalt 18 ulike klasser. Bedømmingen foregikk på forskningsinstituttet Rise sine lokaliteter i Göteborg.

– Det var veldig interessant å få smakt på den svenske spesialiteten isterband. Det er en grovkornet pølse av svin- eller storfekjøtt med syrlighet og kan ha røyksmak. Det som karakteriserte de beste isterbandene var en frisk, rund og balansert smak, med en god blanding av korngryn, potet, kjøtt og krydder, sier Christiane Hoffmann.

– Det var også spennende å se at de i Sverige i år har innført en egen klasse de kalte for «vego, lakto-ovo vegetarisk eller vegansk». Klassen er nokså bred og inneholder produkter som vegopølser, -boller og -burger. Det er kun vegetarprodukter som «etterligner»kjøttprodukter som ble vurdert, sier Hoffmann.

Den største forskjellen på norsk og svensk bedømming er at en gruppe dommere dømmer en type like produkter. I Norge får dommerne presentert hele spekteret kjøttvarer blandet gjennom dagen. En annen forskjell er at langt færre produkter blir varmebehandlet i Sverige. Produkter som får trekk på utseende og konsistens blir kun bedømt kalde. Det er kun om produktene er feilfrie, at dommerne oppvarmer disse for å smake produktet ferdig tilberedt.

Cecilia Norman fra RISE (Research Institutes of Sweden) og Magnus Darth, leder av KLFs datterorganisasjon i Sverige, Kött & Chark Företagen (KCF) var vertskap for NM-delegasjonen denne dagen.

– Tusen takk til RISE og KCF for en god mottakelse, sier Hoffmann. De tok seg tid, og vi fikk lov å bli med på alt. Vi fikk gode samtaler med de svenske dommerne og fikk smakt på en rekke spennende produkter. Turen gav mersmak, og vi skal se på om det er mulig å utveksle dommere på sikt.

Hun avslutter med å ønske svenskene lykke til med kåri ngsarrangementet som arrangeres i slutten av oktober.

Klasseinndeling i Chark-SM 2022

Falukorv, köttbullar och hamburgare, julskinka, kokta helköttsprodukter, rökta helköttsprodukter, lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter, klassiskt kryddade korvar, milt kryddade korvar, starkt kryddade korvar, grillkorv, skinnfri, isterband, kallrökt, torkad korv, rökt påläggskorv, pastej och sylta, traditionell chark, bacon och rökt sidfläsk, färskkorv, vego, lakto-ovo vegetarisk eller vegansk.

Siste saker