Norge er viktige for utviklingen

– Handelen med Norge er svært viktig for den økonomiske og sosial utviklingen i vårt land. Den bidrar til at vi forhåpentligvis når vårt mål om at Eswatini får status… Les mer

- Handelen med Norge er svært viktig for den økonomiske og sosial utviklingen i vårt land. Den bidrar til at vi forhåpentligvis når vårt mål om at Eswatini får status som «utviklet» land i løpet av tre år.

Det sa handelsminister Hon. Jubilant C. Amuza da han lot seg intervjue av «Kjøttbransjen» under vårt Eswatini-besøk tidligere i år. Ministeren tok også imot styreleder Ståle Gausen og adm. direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i KLF.

Problem-bøfler
Foranledningen for møtet, var en situasjon som oppsto og som har hindret eksport av storfekjøtt de siste månedene. Kongen i Eswatini mottok i fjor sommer tre bøfler som gave fra presidenten i Zambia og  veterinærmyndigheten i Eswatini mente at denne «gaven» var en potensiell fare for smitte av munn og klovsyke.

Dermed ble eksporten til EU og Norge midlertidig stanset. Problemet som deretter oppsto var at myndigheten i Eswatini ikke fant en strategi for å løse dette problemet.

- Kan åpne dører
- Jeg som handelsminister er opptatt av at vi finner en løsning raskt slik at den verdifulle handelen med Norge og EU blir opprettholdt og aller helst utviklet ytterligere. Men det er vår landbruksminister som sitter med nøkkelen når det gjelder kjøtt og kjøtteksport. Jeg gjør alt for å å fortgang i prosessen slik at vi får en avklaring.

- Tror du kjøtteksport til Norge kan åpne dører for økt samhandel med Norge?
- Så avgjort. Kjøtt er og vil bli en stor døråpner til resten av verden. Både for turisme, men også for eksport av produkter som frukt og sukker, avslutter Eswatinis handelsminister.

Siste saker