Norsk Hampshire-gris til svenske HK Scan

Norsk Hampshire-gris til svenske HK Scan Hampshire-gris, avlet frem i Norge siden 2005, leverer så gode resultater at den nå havner på topp i avlspyramiden til svenske HKScan. Som en… Les mer

Norsk Hampshire-gris til svenske HK Scan

Hampshire-gris, avlet frem i Norge siden 2005, leverer så gode resultater at den nå havner på topp i avlspyramiden til svenske HKScan.

Som en av fire gårder er Bergan Gård på Årnes i Akershus den eneste norske gården som skal levere Hampshire til Sverige, gris som igjen blir fedre til 75 prosent av all svensk slaktegris.

– Det er helt fantastisk og en positiv overraskelse at Sverige vil ha faste leveranser av norsk gris til sitt avlsarbeid. Etter mange års innsats sluttes nå ringen om et godt samarbeid på en gris tilpasset nordiske forhold med tanke både på dyrevelferd og smak. Det er feil å si at vi har skutt gullfuglen, men at vi avler fram noen knallbra-råner er et faktum, sier styreleder Bjørn-Ole Juul-Hansen i ScanPig AS

Han takker bøndene Berit og Kjell Bjørneng som har avlet frem eksport-grisen.

– Deres engasjement, kunnskap og utrettelig vilje til å løfte den sorte og hvite grisen, er imponerende. Arbeidet de har lagt ned har ført Bergan Gårds Hampshiregris helt i toppen av HKScans avlsregistreringer, sier Juul-Hansen.

Kjøttkonsernet HKScan er eid av finske og svenske bønder. De har anlegg i ni land og over 7000 ansatte. Selskapet har hatt stor suksess med Hampshiregris i flere markeder.

– Med norsk Hampshire på laget, får vi tilgang på en større avlsbase, kombinert kompetanse og det sikrer videre avlsfremgang. Den spreke Hampshire-grisen, som gir en påvist bedre smak for svinekjøttet, blir lagt merke til i resten av Europa, sier Thomas Perkiö, Director of Strategic Programs i HKScan.

ScanPig AS forvalter Hampshire-rettighetene i Norge. KLF etablerte selskapet i 2003 og Fatland AS, Furuseth AS og Midt-Norge Slakterei er inne på eiersiden.

Siste saker