Norske Hampshire-råner skal eksporteres til Sverige

Norske Hampshire-råner skal eksporteres til Sverige Svensk-finske HKScan og norske Scan Pig innleder nå et samarbeid som legger grunnlag for eksport av Hampshire-råner fra Norge til Sverige. Per A. Sleipnes… Les mer

Norske Hampshire-råner skal eksporteres til Sverige

Svensk-finske HKScan og norske Scan Pig innleder nå et samarbeid som legger grunnlag for eksport av Hampshire-råner fra Norge til Sverige.

Per A. Sleipnes

Tilfredse norske og svenske representanter for henholdsvis HKScan og Scan Pig.

Det var med bistand fra Sverige at vi for ti år siden fikk hampshire-rasen inn i norske svinebesetninger. Nå skal altså råner tilbakeføres til svenskene. Nylig ble detaljene rundt en eksportavtale diskutert og fastsatt.

25 prosent

– Når vi nå er blitt enige om en avtale, vil 25 prosent av de hampshire-rånene vi er avhengige av i våre svenske svineproduksjon, være av norsk avstamning. Vi har i dag tre svenske gårder som leverer råner og i løpet av neste sommer faser vi ut den ene gården. Råner fra denne gården, blir da erstattet med norske. Totalt har vi drøyt 200 råner pr. år stående i seminproduksjon, forteller strategisk direktør i HK Scan, Thomas Perkiö. Han understreker at dette er en typisk vinn-vinn situasjon for norske ScanPig og hans selskap.

Halvparten Hampshire

I vårt naboland står Hampshire-grisen for hele 74 prosent av all gris som produseres rundt om på svenske gårder. I Norge er tilsvarende tall langt mindre – 15 prosent. Det har sammenheng med at Nortura har satset på den norske Duroc-rasen. Men legger vi til grunn de svineprodusentene som leverer til private slakterier her i landet, er Hampshire-andelen på rundt 50 prosent.

Produktutvikling

– Vi er svært tilfredse med at denne avtalen nå er i havn. Det bidrar til å styrke den nordiske samarbeidet på svinesiden og ikke minst så skaper det grunnlag for ytterligere produktutvikling av hampshire-rasen i Norge og Sverige. For øvrig selger vi på samme betingelser som vi gjør i Norge og sentralt i det samarbeid som nå er formalisert, vil selvsagt Bergan Gård i Akershus være. Det er fra denne gården, med Berit og Kjell Bjørneng i spissen, rånene blir levert, sier styreleder i ScanPig, Bjørn- Ole Juul-Hansen.

Økt premium-interesse

Hampshire-grisen er først og fremst kjent for sitt rolige gemytt og for sin kjøttfylde/kjøttprosent. Det er en av årsakene til at man i Sverige ser en stadig større andel hampshire-kjøtt i det svenske premium-markedet for svinekjøtt. For svenske svineprodusenter og slakterier, gir dette en betydelig økning i det økonomiske bidraget.

Siste saker