Norske slakterier på hygiene-toppen
Gardermoen Norske slakterier er i Europa-toppen når det gjelder hygiene. Det er en av flere konklusjoner i kjølvannet av forskningsprosjektet Hygenea – risikobasert hygienekontroll i europeiske slakterier.
På sluttseminaret nylig på Gardermoen, deltok fagfolk fra Mattilsynet, kjøttbransjen, Veterinærinstituttet og NMBU Veterinærhøgskolen. Her ble resultater fra prosjektet og erfaringer fra felt delt og diskutert. I sin oppsummering la fagdirektør Ole Alvseike i Animalia vekt på tre forhold:
Kommunikasjon og samhandling
– Tillit mellom sentrale aktører er en viktig suksessfaktor og roller/habilitet må respekteres. Kjøttbransjen, Mattilsyn og FoU-miljøer må kommunisere og samhandle rundt slaktehygiene slik at disse forholdene blir ivaretatt, sier Alvseike.
Han får støtte fra seksjonssjef Nina Krefting Aas ved Mattilsynets hovedkontor.
– Det er viktig at aktørene samhandler for å ivareta både forbruker- og næringshensyn og ønsker å legge til rette for fortsatt innovasjon i slakteribransjen, sier Aas.
Kunnskap
På sluttseminaret vektla Terje Wester, konsernsjef i Fatland, viktigheten av at kompetansen i verdikjeden må brukes til det beste for kvalitet og mattrygghet.
– Dette seminaret viser kunnskapen som finnes i FoU, hos myndighetene og i slakteriene. Hygenea har vært et vellykket og nyttig prosjekt, sett fra industriens side. Det er gledelig å se at vi har de beste slakterne i Europa, og et godt samarbeid med Mattilsynet, sier Wester.
Mangler kanaler
Professor Eystein Skjerve fra Veterinærhøgskolen NMBU, la vekt på at det er viktig å trekke på akademiske institusjoners kompetanse.
– For Veterinærhøgskolen må den anvendte kompetansen vi trenger for vår veterinærutdanning utvikles i direkte samhandling med næring og tilsyn. Vi mangler kanaler for denne samhandlingen med Mattilsynet, men det er relativt lett å utvikle – hvis en ønsker det. Det kan være kostbart for samfunnet å ikke gjøre dette, poengterer Skjerve.
Fakta om Hygenea
Hygenea var et treårig prosjekt av Forskningsrådets BIONÆR-program. Prosjektets formål var å bidra til at målrettet jobbing med slaktehygiene gir maksimal mattrygghet.
Animalia AS har vært prosjekteier og samarbeidet med KLF, Fatland AS, Furuseth AS, NoriDane Foods AS, Nortura SA og NHO Mat og Drikke.
Åtte norske slakterier og et utvalg slakterier i Tyskland, Storbritannia, Spania og Danmark har vært med i prosjektet. Hovedfokus er på småfe- og storfeslakting.