Ny negativ koronaspiral for mange kjøttbedrifter

Ny negativ koronaspiral for mange kjøttbedrifter Per A. Sleipnes Når koronapandemien nå for andre gang i år fører til at spisesteder og restauranter – særlig i Oslo og Bergen –… Les mer

Ny negativ koronaspiral for mange kjøttbedrifter

Per A. Sleipnes

Når koronapandemien nå for andre gang i år fører til at spisesteder og restauranter – særlig i Oslo og Bergen – stenger dørene for gjester, er det ensbetydende med en ny tung tid for mange kjøttbedrifter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Og det er stort sett de samme bedriftene som rammes nå i runde to som møtte veggen for noen måneder siden. Med andre ord kjøttbedrifter som mer eller mindre er avhengig av HORECA-markedet. Og disse bedriftene er det mange av rundt om i vårt land. Flere av disse må nå på nytt stole på kompensasjonspenger fra myndighetene.

Færre permitterer

Men mye tyder på at permitteringer og oppsigelser ikke rammer like hardt som i vår. Av de bedriftene Kjøttbransjen har hatt kontakt med de siste dagene, er det kun en som klart signaliserer at det blir permitteringer i en eller annen skala nå på tampen av året.

– Vanskelig å si eksakt hvor hardt den nedstengingen vi har i Oslo nå rammer oss. Men julesalget vårt blir og er kraftig påvirket. Når det gjelder permitteringer, ser vi for oss at vi i første omgang må permittere ca. 15 personer, sier daglig leder Pål Larsen, hos Åkeberg Skoglunn.

Slår ring om ansatte

Kollega Paal Stang i bedriften Roar Stang AS i Råde, vil også merke den nye nedstengingen i Oslo.

– Vi har bestemt at vi ikke permitterer pr. nå. Våre ansatte har vært igjennom nok allerede dette året, og vi ønsker ikke å påføre våre medarbeidere enda mer usikkerhet. Så da aksepterer vi et driftsmessig underskudd i denne perioden. Men dette kan vi leve med, ettersom våre ansatte er vår viktigste ressurs, sier Paal Stang.

Spenning i Sandefjord

Ved bedriften Per’s Kjøkken i Sandefjord har aktiviteten vært tilfredsstillende de siste månedene, men nå ser daglig leder Tore Sørensen at det «normale» markedet reduseres fra uke til uke.

– Jeg er veldig spent på hvordan verden ser ut på nyåret. Tror dessverre at situasjonen, kan by på større utfordringer enn vi trives med, sier Tore Sørensen som ikke utelukker permitteringer nå vi skriver januar/februar 2021.

Umettelig ribbemarked

– Ja nå er det på’n igjen. Vi merker at HORECA-markedet ligger nede og at julebord-sesongen går fløyten. Men vi har klart å kjempe oss til økt hylleplass i dagligvarehandelen og større avtaler med aktører som Godt Levert, Adams Matkasse og Kolonial.

I tillegg er det noe økning i salget mot grossister. Vi kommer ikke til å permittere noen slik det ser ut nå, men sesonghjelp skal ut etter jul. Slik vi alltid gjør, sier daglig leder Kjell Ringstad i Brødr. Ringstad i Rakkestad.

Hva julesalget angår for hans bedrift, så ser han at det blir en kraftig økning i eget butikkutsalg og salg inn mot dagligvare. Det er f.eks. et nesten umettelig marked på ribbe.

– Slitasjen er stor

Også Finn Hunstad, i firmaet med samme navn litt lenger nord i fylket, fortviler.

– Det er en uforutsigbar tid dette. Vi var på vei oppover etter en vanskelig tid i vår og sommeren var bra, men nå er det ned igjen. Dette sliter selvsagt på oss som driver i denne bransjen. Ettersom vi ikke er inne i dagligvaresegmentet, blir vårt julesalg preget av at kantiner, hoteller og restauranter går på sparebluss, sier Finn Hunstad.

Siste saker