Ny slakterbutikk i nytt matmarked på Hamar

De sa opp jobbene og begynte for seg selv. To kjøtt-skjærere og en butikkslakter driver Staslin – slakterbutikken i Matkvartalet på Hamar. Av Georg Mathisen Husker du ‘a Staslin? Kua… Les mer

De sa opp jobbene og begynte for seg selv. To kjøtt-skjærere og en butikkslakter driver Staslin – slakterbutikken i Matkvartalet på Hamar.

Av Georg Mathisen

Husker du ‘a Staslin? Kua som Alf Prøysen tar med seg på fesjå i sangen sin, som får sløyfe og som havner i avisen? Den som sto i bladet, var ‘a Staslin, og den dom hadde klypt bort, det var meg.

Thomas André Skjølberg, Mats Bekkevold og Øystein Williksen kjente ikke til ‘a Staslin. – Men vi ville ha et navn med litt lokal tilknytning. Vi idémyldret, var innom stupetårnet og Mjøsa, og så endte vi på Prøysen, forteller de. Med foreldre gamle nok til å huske visa om Staslin, så endte de opp med å kalle opp butikken sin etter Alf Prøysens prisbelønte ku.

Matkvartalet

Dermed ble det lokalt navn da Hamar fikk en etterlengtet slakterbutikk. En måned før jul åpnet Matkvartalet i en nyrenovert bygård fra 1910. – Vi fikk med oss mer enn nok av juletrafikken, forteller Øystein Williksen bak Staslin-disken inne på Hamars ferske mathall.

– Vi lagde egne medisterpølser. Dem gikk det bra med. Vi tar inn halve griser og gjør alt helt ned til pølser og kraft, forteller Mats Bekkevold. Han har pølsestopper med sveiv og kapasitet på 40 kilo. De tre kollegene gjør hele jobben på liten plass bak disken.

Fra butikk

Thomas André Skjølberg er daglig leder for Staslin. – Her har vi en veldig sesongbetont arbeidsplass, konstaterer han. – Vi holder direkte kontakt med bøndene, og alt vi selger, er lokalt. Så langt det lar seg gjøre.

De tre kollegene – to kjøttskjærere og en butikkslakter – har bakgrunnen sin fra kjøttdisken på CC Mat på Hamar. – Vi lekte med tanken på å starte noe selv og sjekket lokaler, priser og utstyr, forteller medeier Mats Bekkevold. – Så ringte Bobby (utvikler og eiendomsforvalter Christian «Bobby» Vold) og lurte på et møte. Dette er den beste plasseringen i byen, mener han.

Blant annet ligger Matkvartalet rett ved siden av Knutstad & Holen. Fiskebutikken som jevnlig danker ut konkurrentene langs kysten i sjømat-NM, trekker mange av de samme kundene som Staslin gjerne vil ha innom. – Folk handler flere steder på samme tur. Mange av dem som handler her, kommer med Knutstad & Holen-pose, sier Thomas André Skjølberg.

Bakgårdsbacon

I tillegg til nysgjerrige og matglade forbrukere har de et ypperlig utgangspunkt for å levere produktene sine til spisesteder. Matkvartalet har flere av dem. Med John B’s BBQ går samarbeidet begge veier. John Belizaire, med bakgrunn fra Haiti og Florida, har importert en 2000 liters smoker. Staslin sørger for kjøttet som John B tilbereder, mens John B tørrsalter og røyker bacon til Staslin. Baconsalget har gått over all forventning.

– Sommersesongen tror jeg blir stor. Da kan vi være mer kreative, også, sier Mats Bekkevold. Han ser frem til alt fra sommerkoteletter til røkte pølser fra bakgården i Matkvartalet.

Så lenge de driver på den måten de gjør, mener de at de skal klare å holde de samme prisene som andre – selv om kjøttet er lokalt og har sin egen historie.

– Kundene er fornøyde, og bøndene er fornøyde. Det er mye de har slitt med å bli kvitt – økologisk, for eksempel – som vi kjøper. Vi merker at matinteressen har tatt seg opp, og vi selger mye som de tradisjonelle kjøttbedriftene ikke skjærer. Det meste har vi – det andre skaffer vi, sier Mats Bekkevold.

Siste saker