Emilie Oldervik har takket ja til stilling som spesialveterinær i KLF. Hun kommer fra Norges Pelsdyralslag, og vil jobbe tett både med medlemsslakteriene og deres produsenter.
Oldervik tar over jobben etter Karl Kristian Kongsted, som nå har fått jobb i Felleskjøpet. Planlagt oppstart for den nye KLF-veterinæren er 1. juni.
Vi har spurt henne om hvorfor hun nå bytter ut pels med kjøtt og egg, og ikke minst hvorfor hun ønsker å jobbe i bransjeorganisasjonen for de norske frittstående kjøtt- og fjørfebedriftene.
- Jeg ser veldig frem til å starte i jobben hos KLF. Det å jobbe opp mot slakteriene og deres produsenter, og samtidig få jobbe videre med dyrevelferd tror jeg blir svært givende. Det skjer mye spennende på velferdsfeltet i alle produksjonsledd, og det gjør denne stillingen ekstra spennende, sier Emilie.
- Jeg tror jeg tar med meg mye nyttig erfaring inn i KLF. Å tenke dyrehelse og velferd på både besetnings- og individnivå er en viktig faktor innen alt hold av produksjonsdyr, og noe jeg brenner for.
Oldervik har studiebakgrunn fra Tyskland og Norge. Hun har også studert dyrevelferd og husdyrfag, og holder på å avslutte en MBA med masteroppgave innen dyrevelferd.
De siste årene har hun hatt ansvar for Helsetjenesten for pelsdyr, og er vant til kontakt med produsenter, veterinærer, fôrprodusenter og myndigheter.
- I tillegg tar jeg med meg mye erfaring på faglig rådgiving, utvikling og oppfølging av dyrevelferdsprogrammer og protokoller, politisk og organisatorisk arbeid, samt arbeid med offentlige myndigheter og andre eksterne aktører.
Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF er svært fornøyd med ansettelsen og ønsker den nyansatte velkommen til kjøtt- og fjørfebransjen.
- KLF kommer til å legge opp ett grundig introduksjonsløp, slik at Emilie raskt kan tilegne seg kompetansen som medlemmene etterspør, spesielt for svineområdet. Arbeid med Helsetjenesten for svin og Hampshiresatsingen i ScanPig blir sentrale arbeidsområder for henne.
Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF
Med ansettelsen av Emilie ønsker KLF å øke kapasitet og innsatsen til KLF på dyrevelferdsområdet.
- Fokus på god dyrevelferd har økt i hele verdikjeden. Bransjen har i felleskap snart rullet ut omfattende dyrevelferdsprogram for alle dyreslag, og Emilie skal nå følge arbeidet med programmene tett, sier Juul-Hansen. Han trekker frem at hun var sentral i arbeidet med å etablere et helt nytt dyrevelferdsprogram for pelsdyr i sin forrige jobb, og har fulgt opp persdyrnæringens sertifiseringsprogram FarmSert og det internasjonale sertifiseringsprogrammet WelFur.
På spørsmålet om hva hun oppfatter som god dyrevelferd påpeker Emilie at det er et stort tema, og at det etter hvert finnes mange definisjoner på hva god velferd egentlig er.
- For meg handler dyrevelferd blant annet om hvordan dyra opplever sin situasjon og hvordan de påvirkes av og mestrer miljøet de lever i. Når det er sagt, så er det svært mye som påvirker velferden til dyra. Man bør tenke bredt, og ikke minst; forskningsbasert. Man blir heller aldri ferdig med velferdsarbeidet.
KLF har også tatt en sjekk på at den nyansatte er glad i mat, og om hun har noen kjøttpreferanser.
- Jeg er veldig glad i matlaging og kobler godt av med kokkelering. Favorittretter er nok fredagstacoen, men jeg setter også pris på en god indisk kylling korma eller en perfekt stekt indrefilet med godt tilbehør. Og for ikke å glemme juleribba, avslutter Emilie.