Øker avregningsprisen

Ytterøykylling øker avregningsprisen på kylling med 30 øre.

Mens Nortura har satt ned avregningsprisen på kylling til sine produsenter med 11 øre pr. kilo, har miniputten innenfor norsk kyllingslakting, Ytterøykylling, gått motsatt vei.  De har økt avregningsprisen med 30 øre.

Kylling er blitt lokkevare i butikk og dagligvarekjedene presser prisene hos sine store leverandører. Dette fører til at avregningspris til bonde også blir presset.  Nortura satte rett over nyttår ned sin avregningspris og dette har skapt sterke reaksjoner i produsentmiljøet.  Bedriften Ytterøykylling, som satser på stor kylling, ønsker ikke å bidra til dette prispresset.  Der i gården dreier det seg i første rekke om HORECA og Halal-markedet, og daglig leder Kjetil Stavran regner med å øke slaktingen kraftig i år.

- Vi har valgt å gjøre det stikk motsatt av hva de store i fjørfebransjen foretar seg.  Fornøyde produsenter er grunnleggende for oss Vi ønsker å bygge opp våre produsenter, framfor å presse dem ned.  Det gjør vi ved å øke avregningsprisen.  Ved at vi etterspør en kylling på pluss 1400 gram, utnytter vi produsentens potensial maksimalt.  Produsenten vil nemlig helst levere stor kylling, sier Stavran. Han har i dag 12 produsenter som i fjor leverte 1,2 millioner kyllinger.   Dette antallet skal økes til 1,8 millioner i år og det er en økning på hele 50 prosent.

Ytterøykylling omsatte i fjor for 54 millioner kroner, men regner med at denne vil øke til 75 millioner kroner i år. Anlegget på Ytterøya ble i 2006 modernisert for rundt 30 millioner kroner og det er derfor et tidsmessig slakteri som i år vil oppnå en bearbeidingsgrad på 90 prosent. Bedriften leverer kylling over hele landet og 80 prosent av kyllingen omsettes sør for Dovre.

- Vi har etablert en struktur som passer både oss og våre produsenter som hånd i hanske.  Vi trives rett og slett med å være miniputt i fjørfedelen av kjøttbransjen, sier Stavran som har landets nest største fjørfeprodusent både som eier og leverandør til Ytterøykylling. 

Siste saker