Økt eggforbruk fortsatt overproduksjon

Økt eggforbruk fortsatt overproduksjon Eggforbruket gikk opp i fjor, men overskuddet er fortsatt på 1700 tonn. Illustrasjonsfoto: Colourbox Ifølge foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), ble det i 2018 produsert… Les mer

Økt eggforbruk fortsatt overproduksjon

Eggforbruket gikk opp i fjor, men overskuddet er fortsatt på 1700 tonn.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ifølge foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), ble det i 2018 produsert 70?700 tonn egg i Norge, noe som tilsvarer 13,3 kilo egg pr. nordmann.

63 gram

– Den gjennomsnittlige vekten på egg er 63 gram. Dermed blir det i snitt 211 egg pr. nordmann i året, sier Anne Ingun Løvberget i seksjon for eiendom-, areal- og primærnæringsstatistikk i SSB til nettstedet Norsk Landbruk.

2016-tallene viste at vi spiste 207 egg hver, det går med andre ord stadig mer egg. Med dette følger det også at vi har fått flere produsenter med verpehøner.

– Nesten 4,5 millioner høner produserte eggene våre i fjor, fordelt på 2200 jordbruksbedrifter. Antallet har økt årlig siden 2011, forteller Løvberget.

1700 tonn

Men selv om vi spiser et par egg mer i året, er overproduksjonen fortsatt betydelig. Prognosene viser et overskudd i 2019 på 1700 tonn egg. Totalmarked forteller at Omsetningsrådet har godkjent førtidsslakting av verpehøns tilsvarende 1000 tonn egg i 2019. Det er primært egg fra miljøinnredning som skal tas ut. Det vil bidra til å redusere overskuddet.

– Lavere etterspørsel

– Det store overskuddet av egg viser helt klart at det ikke finnes rom for nyetablering innenfor eggsektoren. I tillegg ser vi at etterspørselen etter egg fra miljøinnredning er lav. Det vil om kort tid ikke være særlig rom for egg fra miljøinnredning, sier Ole Nikolai Skulberg i Totalmarked.

Siste saker