Økt overlevelse og flere avvente purker

Økt overlevelse og flere avvente purker Den svært gode effektivitetsutviklingen hos norske purker fortsetter. Samtidig som kullene blir større, er det en kraftig økning i overlevelse hos spedgris. Illustrasjonsfoto: Colourbox… Les mer

Økt overlevelse og flere avvente purker

Den svært gode effektivitetsutviklingen hos norske purker fortsetter. Samtidig som kullene blir større, er det en kraftig økning i overlevelse hos spedgris.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Antall beregna avvente pr. årspurke har økt mye de siste årene. Siste året har effektiviteten hos norske purker økt med 0,5 avvente og landsgjennomsnittet for 2020 er 28,4 beregna avvente per årspurke. Dette er det høyeste gjennomsnittsresultat for alle besetninger i Ingris noen gang. De siste fem årene har antall beregna avvente steget med 2,5 griser og om vi ser 10 år bakover er forbedringen på nær fem griser.

Kullstørrelsen har økt mye de senere årene, men heldigvis har vi en enda større reduksjon i dødeligheten hos spedgris fram til avvenning slik at stadig flere grisunger overlever. I 2020 er tapet i dieperioden redusert med 0,5 prosentpoeng til 12,2 prosent i gjennomsnitt for alle besetninger. Den beste fjerdeparten rangert etter antall beregna avvente p.r årspurke har 11,1 prosent tap i gjennomsnitt og de 10 beste besetningene har i snitt 11 prosent tap. De siste 10 årene er overlevelsen for spedgriser økt med 3,1 prosentpoeng.

Siste saker