Øl-anbefalinger til årets NM-vinnere

Øl-anbefalinger til årets NM-vinnere Etter at årets beste juleprodukter er kåret har vi fått øl-tidsskriftet Probeer til å komme med øltips til de forskjellige produktene som ble NM-vinnere denne gang…. Les mer

Øl-anbefalinger til årets NM-vinnere

Etter at årets beste juleprodukter er kåret har vi fått øl-tidsskriftet Probeer til å komme med øltips til de forskjellige produktene som ble NM-vinnere denne gang.

Norgesmester i Stek, Eldhusrøykt Grillbrisket fra Voss, Vossakjøt AS.

ØLTIPS: Det røkte kjøttet krever en fruktig ledsager i glasset. Vi anbefaler derfor en fruktig, rød ale.

Norgesmester Grov Julepølse, Inderøy Slakteri AS.

ØLTIPS: Her går vi for en alkoholsterk amerikansk IPA, som er godt krydret og ditto humlet. Passer utmerket for å bryte ned fettet i pølsen.

Norgesmester i Medisterkake, Henriettes Medisterkaker, Fatland Salg AS, produsert av Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri AS.

ØLTIPS: Her går vi for en belgisk brun ale som passer som hånd i hanske til medisterkakene.

Norgesmester i røkt pinnekjøtt, røkt pinnekjøtt, H. Mydland AS.

ØLTIPS:Noen hevder at bobler i glasset gjør seg til pinnekjøtt. Det er vi helt enig i, men langt ifra champagne! Til den vestlandske spesialiteten ønsker vi oss en oude gueze, det vil si et spontangjæret belgisk surøl.

Norgesmester i urøkt pinnekjøtt, pinnekjøtt urøkt, Smedstuen AS.

ØLTIPS: Også her foretrekker vi en oude gueze, det spontangjærede belgiske surølet.

Norgesmester Delikatesseskinke, Fana Kjøtt AS.

ØLTIPS: Til skinken er et fransk gårdsøl (stilen heter Bière de Garde) et meget godt valg.

Norgesmester i Julepålegg, Julesylte i skiver, Jens Eide AS, produsert av Fjellgarden Hovden AS.

ØLTIPS: Her foretrekker vi klart en belgisk saison. Det er en god del fett og spekk i sylten, i tillegg til gelatin. Da passer det med et fruktig øl som matcher krydderet, og fersk humle som hamler opp med fettet.

Tommelfingerregler for valg av øl til kjøtt

Riktig valg av juleøl er viktig når vi setter menyen. Vi må ta utgangspunkt i matrettene og deretter velge riktig drikke til hvert innslag på julebordet.

  • Lyse magre retter av kalkun, and og gås – lyse og lette øl, gjerne hvite juleøl, tysk Weissbier eller belgisk Witbier.
  • Mørkt kjøtt, saltet og tørket, magert – mørkere, tørre og alkoholsvake juleøl
  • Fetere retter av røkt kjøtt, lam og svin – mørkt, fruktig og alkoholsterkt juleøl
  • Lutefisk, kokt torsk og andre fetere retter av fisk – mørke, tørre juleøl med dempet innslag av tørket julefrukt
  • Innslag av svisker, rødkål og surkål, kokte epler og lignende – fruktige og middels sterke juleøl, gjerne eksotisk krydret, kanel, kardemomme, nellikspiker, pomerans med mer.
  • Multekrem, riskrem, fløteis – mørkt alkoholsterkt juleøl med smak av kaffe, mørk sjokolade og tørket rød frukt.
  • Juleknask, nøtter, svisker, fiken og dadler, klementiner og annen frukt – fra lyse til mørkt alkoholsterkt juleøl, gjerne eksotisk krydret, fruktige og alkoholvarmende, vinøse juleøl.

Siste saker