Pølserekord i Oslo i dag?

I dag startet bedømmingen for NM i kjøttprodukter 2014. I år er det rundt 500 produkter påmeldt, og det er spesielt fokus på grillprodukter.  Hele 193 forskjellige pølser skal bedømmes. Aldri før har så mange norskproduserte pølser vært samlet på ett sted.

For kjøttbransjen er dette det viktigste arrangementet for smakstesting. Over tre dager skal juryen smake seg frem til Norges beste kjøttprodukter. Hvem lager Norges beste ostepølse? Smaker norsk pulled pork som den skal? Og kan vi egentlig bestemme hvilket produkt fra den tradisjonsrike spekematen som er best?

- Vi merker at bedriftene ønsker denne vurderingen av produktene sine. Både fordi NM gir matnyttige tilbakemeldinger på kvalitet og forbedringspotensial, og fordi medaljer i en konkurranse som denne gir solid respons ute hos kundene, melder Svein-Erik Eide i arrangørstaben.

Handelen har virkelig fått øynene opp for kåringen. Et kvalitetsstempel som gull i NM løftes i større grad enn før frem i annonsering, ved presentasjon og plassering i butikkene, sier Eide.

Selv om smak er individuelt finnes det kriterier for hvordan en del produkter bør smake og hvordan de skal produseres for å få den riktige konsistensen, smaken og utseende. Under norgesmesterskapet er det i aksjon høyt kvalifiserte dommere som kjenner sin wiener.

- Tilbakemeldingene kan bli nådeløse om produktene er smakløse, har slapp konsistens eller om det har vært dårlig service på utstyret som er brukt i produksjonen. Siden alle produktene testes anonymt, er det heller ikke mulig å si om produktet kommer fra en stor industribedrift eller fra en liten produsent, sier ansvarlig for arrangementet, Endre Myhr.

NM i kjøttprodukter så dagens lys tidlig på åttitallet. Siden den gang har de aller fleste norske kjøttbedrifter deltatt i konkurransen. Årsakene er mange. For det første er arrangementet en enkel og billig arena for testing av egne produkter. Tilbakemeldingene på smak og konsistens fra dommerpanelene gir en viktig pekepinn på hvordan oppskriftene kan justeres. Sist, men ikke minst, lokker heder og ære til de beste produktene. For det skal selvfølgelig skinne litt ekstra på de som produserer Norges beste kjøttprodukter. 

Kåringsarrangementet, med offentliggjøring av vinnere arrangeres på Eckbo Selskapslokaler i Oslo 22. mai.

NM i kjøttprodukter 2014 er et arrangement som gjennomfører bedømming og smakstesting av kjøttprodukter som finnes tilgjengelig for forbrukerne enten i butikk, eller hos restauranter og andre storkjøkken. NM arrangeres i regi av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). Les mer om norgesmesterskapet på www.kjottprodukter.no.

Følgende bedrifter er påmeldt til NM i Kjøttprodukter 2014:
A/S Sætersdalen, Annis Pølsemakeri, Arne Børresen, A. Strøm-Larsen, Bjerke Spekemat & Delikatesse, Brødr Ringstad, Bønes Gårdsmat, DalPro Gårdsmat, Den Stolte Hane, Fatland Sandefjord, Fatland Ølen, Finsbråten, Grilstad, Grilstad Storkjøkken, Gunnar Ruud Catering, Gårdsand, H. Mydland, Hadeland Viltslakteri, Helgeroa Spekevarer, Hognamat, Hole kjøtt, Inderøy Slakteri, Ingebrigtsen kjøtt, Jens Eide, Kløverkjøtt, Kuraas, Leiv Vidar Slakterforretning, MENY, Metervare, Myra Gård, Nordfjord Kjøtt, Nortura, Orkla Foods Norge, Orkla Foods Norge, avd Vossafår, Per's Kjøkken, Rørosrein, Sangnæspølsa, Skjåkmat, Smedstuen Gård, Sørlandskjøtt, Tind Spekevarer, Toten Kjøtt, Unil, Østli Pølsemakeri, Ådne Espeland og Åkeberg-Skoglunn Pølsemakeri.

Det arrangeres også skolemesterskap i pølse i forbindelse med NM i kjøttprodukter. De påmeldte videregående skolene er Greveskogen, Storhamar, Stranda, Time, Åssiden, Godalen og Strinda. Skolene deltar med en pølse hver.
 

logorekke samarbeidspartnere 2014

Flere saker