For Trond Viggo Våga er pølse jul og bursdag på én gang. Nå har han tatt over
Pølseboden i Haugesund og håper det skal gå an å redde pølsebodene som norsk urkultur.
Av Georg Mathisen
Pølser til folket! Det er programerklæringen til Trond Viggo Våga. Han driver både catering, gatemat og selskapslokale. Og nå også pølsebod.
– Da jeg så at det var stilt her, ringte jeg til huseieren med én gang, forteller han. I lokalene i Strandgata midt i Haugesund har det nemlig vært pølsebod tidligere, også. – Jeg har ekstremt tro på dette, og jeg har allerede fått det til å gå. Vi har ikke bare denne – vi har også en mobil bod – Norges eneste gullvogn som vi selger pølser fra, sier Våga.
Gammel kultur
Bohemer, som selskapet hans heter, hadde allerede pølser på tapasmenyen. – Pølsene er ikke i ferd med å gå ut. Vi spiser mer pølser enn noen gang. Men pølsene er ikke i tanken på samme måte som før. Den tanken er gått over til hamburger, kebab og pizza. Vi må få pølsene inn i tankene igjen, mener han.
– Pølser er urkulturen. Dette er norsk kultur som vi må ta vare på og prøve å få tilbake igjen. Når du har så mange valg å ta om mat, så har pølsene en stor plass. Men folk må ta det steget og åpne en plass der de selger pølser, ifølge pølsebodsjefen.
En bod i hver by
Han har ikke noe vondt å si om pølsene på bensinstasjonen. Det er gode pølser. – Men det er ikke dét det handler om. Det er ikke den lokale. Her har vi en plass på det fineste hjørnet i Haugesund sentrum. Men det burde vært en pølsebod i hver en by. Jeg forstår ikke hvorfor det ikke er det. Vi må få til en pølsebod i hver by på Vestlandet, sier Våga.
Selv selger han inn pølsevognen til festivaler, åpninger, nattmat, brylluper og andre arrangement. I lokalene i Haugesund har han en meny med både «ei kjappe» og «kan du venta litt»-pølser. Alle pølsene kommer fra Snørteland.
Kanutta
Aller mest selger de kjappe Kanutta-pølsene. Klassisk, med ramsløk eller med chili, i Haugen-brød, og med bløtstekt løk, sennep, ketchup og majones. – Vi økte størrelsen på Haugen-brødet. Jeg digger Kanutta-pølser og Kanutta-kiosken, men den eneste utfordringen der er at brødet knakk litt så pølsene datt ut. Derfor sa jeg at Haugen kunne lage pølsebrødet 15 prosent større, forteller Trond Viggo Våga.
Mens Kanutta er pølseboden der kundene tar med seg pølsene hjem eller ut i bilen, så har Pølseboden både sitteplasser og gammeldags kioskluke. Når det er åpent til to om natten i helgene, så kan det bli aktuelt at folk ikke får komme inn om nettene, selv om det har gått bra hittil.
Lokale poteter
I tillegg til de kjappe Kanutta-, wiener- og barnepølsene i brød har Pølseboden et utvalg Snørteland-pølser med potetstappe fra Dahl Potetindustri på Karmøy. Dessuten står en egen torsdagsspesial på menyen: Kanutta-pølse med komlekuler og baconknask.
– Kundene her er hele spekteret. Fra barn til eldre. Alle liker jo en pølsebod. Hos dem som er oppvokst med pølsebod, vekker dette noen gode minner, så kan de komme hit og mimre. Dessuten har vi en knipsekasse som de kan spille på mens de venter på pølse. De får gamle kronestykker av meg – en veldig uskyldig automat, smiler Trond Viggo Våg.