Ramsløkpølse fra Osen fikk pris

Ramsløkpølse fra Osen fikk pris Ekteparet Normeland som startet med gårdsmat i 2016, fikk nylig gjev pris for beste kjøttprodukt under Trøndersk Matfestival. Av Bjørn Lønnum Andreassen, frilanser Årets kjøttprodukt… Les mer

Ramsløkpølse fra Osen fikk pris

Ekteparet Normeland som startet med gårdsmat i 2016, fikk nylig gjev pris for beste kjøttprodukt under Trøndersk Matfestival.

Av Bjørn Lønnum Andreassen, frilanser

Årets kjøttprodukt under Trøndersk Matfestival i Trondheim kommer fra Normeland gårdsmat. Fra venstre: Jenny, Mikkel, Jørn og Signe Normeland, samt ordfører John Einar Høvik (Ap). Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Familiens gård ligger i kystkommunen Osen. De lager spekemat av eget kjøtt, samt elg fra egen skog. På etiketten får du bl.a. informasjon om hvilken type elg, hvor den ble felt, hvem som skjøt og fra hvilket jaktlag.

Ekte vare

– Vinnerproduktet er en ramsløkpølse, en rødvinsalami av lokal elg og eget storfe. Denne inneholder ikke spekk av svin, og ellers ekte rødvin i stedet for rødvinspulver. Ekte vare gir bedre og mer fyldig smak fastslår Jørn Normeland og kaller smaken en eksplosjon. Kona Signe legger til at tørketiden er lengre ved bruk av vin, men at også denne smaken er verdt å vente på.

– Vi bruker Gato Negro og den holder til å gi en ekte smak av rødvin, sier hun.

Omfattende satsing

– Til vanlig driver vi gården med produksjon av kjøtt og melk, så kjøttet i produktene våre kommer fra gården, sier hun. – Vi måtte også bare sette navn på en kalv som kom for noen år siden.

For denne var nummer 666 og tilfeldigvis en kullsvart oksekalv. Dermed ble navnet populært nok «El Diablo.» Denne er spist opp for lengst men navnet på pølsa og vår egen oppskrift, lever godt videre, forklarer Signe.

Mye krysning

– Vi har mest NRF, og noen ganger prøver vi oss med en simmental. Vi har forsøkt å krysse inn litt Angus så resultatet blir mer marmorert kjøtt som også er i pølsa som ble årets kjøttprodukt her på festivalen. Avl er både artig og spennende, fastslår hun.

Familien Normeland har forsøkt å skape en utegående kjøttrase med Angus. En saktevoksende rase de har tenkt på for å forbedre kjøttproduktene.

En kvart million besøkende

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim er ifølge arrangørene selv to av Europas største mat- og drikkefestivaler.

Ordinært samles mer enn 250 000 matglade mennesker. Målet er å bli en internasjonal snakkis og Europas beste mat- og bryggerifestival.

Siste saker