Redder verdier for milliarder

Redder verdier for milliarder LILLEHAMMER Forsikringsnæringen samarbeider med brannvesenet om å redde verdier etter brann og vannlekkasjer. Men spesialbilen kan hjelpe til når fjøset er strømløst, også. Georg Mathisen Brannsjef… Les mer

Redder verdier for milliarder

LILLEHAMMER Forsikringsnæringen samarbeider med brannvesenet om å redde verdier etter brann og vannlekkasjer. Men spesialbilen kan hjelpe til når fjøset er strømløst, også.

Georg Mathisen

Brannsjef Knut Birger Bakken på Lillehammer redder millionverdier med RVR-bilen sin, og innimellom skaffer han strøm i fjøset.

– Ja, vi reiste ut og fikk satt i gang melkemaskinen, smiler Knut Birger Bakken. Brannsjefen på Lillehammer disponerer en egen bil som aldri har slukket en eneste brann. Derimot reddet den verdier for en snau million kroner i fjor.

Restverdiredning

RVR heter det på fagspråket. Restverdiredning. Det er et samarbeid mellom forsikringsnæringen og brannetaten. Siden starten på 1980-tallet har bilene som er plassert ut på 23 brannstasjoner over hele landet, reddet verdier for over to milliarder kroner.

– I fjor hadde vi 1533 utrykninger, og jeg kan anslå at vi har berget verdier for minst 80 millioner kroner, forteller fagsjef Ove Brandt i Finans Norge.

Strøm i fjøset

Statistikken skiller ikke ut landbruk eller driftsbygninger.

– Men jeg vet jo at flere utrykninger går til landbruket. Senest i dag mottok og godkjente vi en RVR-rapport fra en vannskade på en driftsbygning, denne gang på Stange i Hedmark, forteller hán.

– Utrykningene gjelder både brannskader og vannskader. Ved flere av dem har vi også levert strøm. RVR-bilene våre er utstyrt med minst to strømaggregater. Nettopp bortfall av strøm kan være kritisk for en gård som driver med husdyr, konstaterer Brandt.

Akkurat dét vet Knut Birger Bakken på Lillehammer. RVR-bilen som dekker hele Oppland, stilte opp da en driftsbygning i Torpa tre mil unna ble strømløs. – Vi hjelper til der vi kan, sier brannsjefen.

– Etter branner og vannskader er vi ute og prøver å få følgeskadene så små som mulig. Det kan være alt fra å ventilere ut røyk til å dekke til verdifulle ting, sette møbler på klosser så de ikke står i vann eller suge ut mest mulig vann.

Kjøtt for millioner

Innenfor kjøttproduksjon er det Nortura i Tønsberg som har nytt aller mest godt av RVR. Da det brøt ut en kraftig brann i pølse- og pakkeavdelingen der i 2016, kom verdiredderne raskt på plass for å få ut røyken og vannet. Mesteparten av kjøttvarene på et lager med verdier for rundt 20 millioner kroner ble berget.

RVR-innsatsen krever ekstra kompetanse. – Vi er svært godt fornøyde med brannvesenets engasjement for å utføre denne type arbeid, sier fagsjef Ove Brandt.

Siste saker