Roper varsko om lærlingesituasjonen

2017 ble et bunnår for lærlinger i private kjøttbedrifter og utsiktene framover synes dystre. Kun seks bedrifter har overfor Opplæringskontoret for Salgs- og Matbransjen (KOM) signalisert at de vil ha lærlinger i år og de nærmeste årene.

Leder i KOM, Britt Kristiansen, karakteriserer dette som skremmende og roper nå et varsko.

KOMPETANSEN FORVITRER
– Nå må private kjøttbedrifter våkne. Den framtidige kompetansen i kjøttfaget er i ferd med å forvitre fordi så få bedrifter ønsker å ta inn lærlinger. Vi er nå i en situasjon hvor Matfagene, der kjøttfagene ligger, er i ferd med å bli lagt ned flere steder i landet vårt. Slik kan vi ikke ha det om målsettingen er en bransje med kvalifiserte ansatte. KOM ba privat kjøttbransje om tilbakemelding på hvor mange lærlinger de ønsker i fremtiden, og det var et veldig skuffende svar vi fikk.

Kun seks bedrifter ønsket lærlinger, fastslår Britt Kristiansen (bildet under). Hennes opplæringskontor jobber i 11 fylker i Norge.

KOM-Kristiansen

SITTER PÅ GJERDET
Og situasjonen er enkel: ønsker ikke bransjen lærlinger, blir linjene på skoler med matfag nedlagt.
– Jeg føler at kjøttbransjen ikke tar dette på ramme alvor; hva gjør bransjen om fem år? (Det tar nemlig fire år å utdanne en slakter, kjøttskjærer, pølsemaker osv.). Denne utviklingen skremmer meg.

- Jeg føler at bedriftene sitter på gjerdet og venter. Imens går det berømmelige toget. Og skjer det, finnes det ingen nye fagfolk i bransjen – ingen ettervekst. Vi ser allerede nå at folk fra land som Polen reiser hjem og tar jobb i landets egen kjøttindustri.

SKUFFET OVER NHO
Britt Kristiansen er også skuffet over NHO Mat og Drikke i forbindelse med rekrutteringsarbeidet på kjøttsiden.
– Vi spurte om NHO Mat og Drikke ville være med å kjøre en rekrutteringskampanje for kjøttfagene. Svaret var å legge ned NM-konkurransene som har blitt kjørt i alle år, og det var heller ikke satt av penger til rekruttering. Andre bransjer i NHO stiller opp med både penger og landsdekkende kampanjer for å få ungdommen til å velge fagene innenfor sin bransje. Det er nok å nevne NHO reiseliv og NHO baker. Denne saken er også tatt opp i lauget, men også der får vi liten respons, understreker Kristiansen.

FLOTT BRANSJE
Hun er klar på at KOM ikke klarer dette helt alene. KOM-lederen har vært i kjøttbransjen i 40 år. Hun brenner fortsatt for å finne dyktige ungdommer som vil gå kjøttveien. Hun blir oppriktig lei seg og trist på bransjens vegne. Nå håper hun at noen våkner opp.

– For å fylle opp skolene, trenger vi engasjement fra kjøttfolk som er ambassadører for fagene. På den måten får vi vist de unge hvilken flott bransje vi har. Jeg orker ikke tanken på at det viktige faget vårt blir akterutseilt når det gjelder kompetanse og rekruttering, påpeker Britt Kristiansen som minner om at i løpet av noen år kan det bli slik at bedrifter uten en lærlingepolitikk blir nektet å legge inn anbud på offentlige innkjøp av kjøtt og kjøttprodukter.

115 LÆRLINGER
– Er det ikke noe positivt å anføre rundt dette med lærlinger og rekruttering av slike i kjøttbransjen?
– Jo, rett skal være rett. Vi har noen bedrifter som er flinke til å ta inn lærlinger. Vi har gjennom 2017 hatt 20 lærlinger i den private kjøttbransjen. Tar vi med Nortura og Meny, så har vi hatt 115 lærlinger innenfor matfagene i 2017.

skillelinje orange

Aktivitet i fem fylker
Dette er bedriftene som er aktive i forbindelse med lærlinger i kjøttfaget.

OSLO

  • Alf Strøm Larsen: Har tre lærlinger nå og skal ta inn ytterligere to i 2018
  • Fatland og FG-Kjøtt har tre lærlinger og de vil ha flere i fremtiden

AKERSHUS

  • Høvikveien Kjøtt og fisk har to lærlinger og ønsker flere 

VESTFOLD

  • Gårdsand og Stange Gårdsprodukter har lærlinger og ønsker flere fremover

AGDER

  • Jens Eide har to–tre lærlinger av gangen og ønsker å ta inn flere 
  • Harald Slakter er også en av dem som tar inn lærlinger årlig

ØSTFOLD
• Brødr. Ringstad og Jon Ertnes er med

Siste saker


Optimized by Optimole