Samarbeider om læreverk i mat og helse

Samarbeider om læreverk i mat og helse Det er mye å lære for barn når det gjelder mat og matlaging. MatPrat har nå fått med seg to andre opplysningskontor for… Les mer

Samarbeider om læreverk i mat og helse

Det er mye å lære for barn når det gjelder mat og matlaging. MatPrat har nå fått med seg to andre opplysningskontor for å tilby en ny og oppdatert versjon av det digitale læreverket for mat- og helsefaget i grunnskolen – Matopedia.

Av Lisa Ekli, Senior kommunikasjonsrådgiver i MatPrat

– Å sikre grunnleggende kompetanse om mat og matlaging hos barn og unge er et viktig mål for oss i opplysningskontorene i landbruket, sier Trine Thorkildsen, fagsjef for ernæring, bærekraft og dyrevelferd i MatPrat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– For mange barn og unge er mat- og helsefaget i skolen en sentral arena for å tilegne seg slik kunnskap, gode vaner og oppleve matglede og mestringsfølelse. Å bidra til å oppnå dette er en viktig oppgave for oss i opplysningskontorene, forklarer Thorkildsen.

Gode tilbakemeldinger

Med begrensede ressurser til de ulike fagene, ser vi imidlertid at mat og helse kan bli nedprioritert, og tilbudet av nyere læreverk som dekker hele læreplanen i dette faget er i dag svært begrenset. Derfor har MatPrat tilbudt Matopedia til skolene i flere år – tidligere i bokform, de siste årene som et heldigitalt læreverk, forteller Thorkildsen:

– Over 650 skoler har brukt Matopedia i undervisningen i skoleåret som gikk, og mange lærere forteller at de har god nytte av dette læreverket. Med ny læreplan på plass, var tiden inne for å oppdatere og videreutvikle det, og svaret var enkelt – vi slår oss sammen!

Tre opplysningskontor bak læreverket

Opplysningskontoret for brød og korn og Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) ble også med på laget, og resultatet er et oppdatert og brukervennlig læreverk med nyutviklede leksjoner, samt en rekke nye oppskrifter og filmer som mat- og helselærene kan bruke i undervisningen.

– I året som er gått, har vi sammen gjort en helhetlig revidering av læreverket, og oppdatert det til ny læreplan, fagfornyelsen og kompetansemålene for 5.–7. og 8.–10. trinn. Brukervennlighet både for lærere og elever står i fokus, og Helsedirektoratets kostråd ligger til grunn, forklarer Thorkildsen.

Klart for nytt skoleår

Når det nye skoleåret 2021/2022 er i gang, kan norske skoler dermed kjøpe tilgang til det populære læreverket i ny versjon, fullt tilpasset den nye læreplanen.

– Vi er stolte av å kunne levere et så solid digitalt læreverk i mat- og helsefaget til norske skoler, sier Thorkildsen.

– Vi tror og håper at mange elever og lærere får glede av dette.

Bestillingen av læreverket Matopedia er nå åpen for skolene, og kan gjøres på matopedia.no.

Siste saker