Seks råd om målet er saftig grillburger

Seks råd om målet er saftig grillburger Burger er uten tvil nordmenns favoritt på grillen. Med disse seks rådene fra grillekspert og kokk Anette Fjelleng Hansen, er man garantert godt… Les mer

Seks råd om målet er saftig grillburger

Burger er uten tvil nordmenns favoritt på grillen. Med disse seks rådene fra grillekspert og kokk Anette Fjelleng Hansen, er man garantert godt og saftig sluttresultat.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hansen, som jobber i MatPrat, griller selv ute fem–seks ganger i uka i sesongen. Hun har over tid perfeksjonert hva som må til for å få en saftig og smakfull burger.

1. Fett gjør burgeren saftig

Bruk kjøtt med nok fett, hvis du skal ha en skikkelig saftig burger.

– Skal du lage burgeren selv, er det viktig å velge en stykningsdel som har godt med fett. Vi skal gjerne opp i rundt 20 prosent fett. Høyrygg er en stykningsdel som er perfekt til burger, fordi den har en god fordeling mellom kjøtt og fett, sier Hansen.

2. Ivareta fettet i kverna

Hvis du vil kverne selv, pass på at både kjøttet og kverna er kald. Da unngår du at fettet smelter bort når du kverner.

Husk at du også kan få hjelp til kverning i kjøttdisk eller hos slakteren din.

– Litt salt og pepper, eventuelt urter eller annet krydder, er det som trengs. Bland det raskt inn i kjøttdeigen, for du vil bevare kjøttstrukturen. Rører du for lenge får du en hard og kompakt burger, forklarer hun.

3. Lag grop i burgeren

Griller du en litt tykk burger, er det lurt å trykke ned en liten grop i midten av burgeren med tommelen. Gropen vil gradvis utjevne seg ved steking og det blir enklere å grille burgeren jevnt.

– Da vil gropen gradvis utjevne seg ved steking og det blir enklere å grille burgeren jevnt. Altså, ikke svidd i kantene og rå i midten, men jevnt stekt.

4. Størrelsen teller

Størrelsen du former burgerne til har mye å si for sluttresultatet. Du kan lage store eller små burgere, men husk at når du steker eller griller burgeren vil mye av fettet smelte ut. I tillegg trekker proteinene i kjøttet seg sammen når det blir varmt.

– Dette gjør at burgeren vil trekke seg sammen, og bli mindre. Så, store eller små burgere, bare lag de litt større enn burgerbrødet i omkrets. Da slipper du å ende opp med en liten burgerklump som drukner inni brødet, råder Fjelleng Hansen.

5. Høy varme for god stekeskorpe

Sørg for at grillen din er skikkelig varm, for burgere skal stekes på høy varme. Ikke prøv å snu den før den får en god stekeskorpe, det er først da den slipper.

– Sitter burgeren fast, så er den ikke ferdig. Vent heller litt og prøv igjen. I stedet for å pensle burgeren med olje, bør du heller jevnlig bruke litt kjøkkenpapir og smøre inn grillristen din med olje. Da holder grillen din seg fin lengre.

6. Hvil på indirekte varme

Grill burgeren et par minutter på hver side på sterk varme, så kan den ligge på indirekte varme og hvile. Da holder kjøttsaften seg inni burgeren, og den blir saftig.

– Gjør du dette, holder kjøttsaften seg inni burgeren. Da blir den mest mulig saftig. Den kan gjerne hvile like lenge som den har vært på grillen. Jo tykkere burger, jo mer hvile, anbefaler MatPrat-kokken.

Siste saker