Skolelunsj gir energi

Gjennom The Swaziland Charitable Trust (SCT) får vi forslag til prosjekter Embiveni Foundation kan gå inn i, og som har bidrar til støtte og hjelp fra til lokalsamfunn i hele… Les mer

Gjennom The Swaziland Charitable Trust (SCT) får vi forslag til prosjekter Embiveni Foundation kan gå inn i, og som har bidrar til støtte og hjelp fra til lokalsamfunn i hele det lille afrikanske kongedømmet. Sentralt i dialogen med SCT befinner Nombulelo Mhalanga seg. Hun er for øvrig også produsentansvarlig i SMI.

Samarbeidsprosjekt
– Elevene her på skolene kommer i stor grad fra området hvor SMI kjøper dyr fra storfeprodusenter. Fondet har blant annet finansiert nye klasserom i Elulakeni, nye toaletter ved Madzanga High School, kjøkken og nytt PC-rom, nye sko og sokker til elever ved Nkonjane Primary School, og ikke minst skolebygningen til Matsanjeni High School. Embiveni Foundation er for øvrig et samarbeidsprosjekt mellom Eswatini Meat Industries (EMI)
og norske KLF, sier Nombulelo Mhalanga.

Da vi besøkte Nkonjane Primary School, var det hektisk undervisningsaktivitet på alle nivå ved skolen. Men til tross for det, viste skolens elever at de både behersker dans og sang. Så å si samtlige av skolens elever vartet opp med allsang til ære for gjestene fra Norge.

Elevene får et solid måltid hver dag på skolen. For noen kan det også være dagens eneste måltid.

Motiverte elever
– Denne skolen gir elevene en flott start med tanke på ytterligere utdanning. Her blir basiskunnskapene tilegnet. Elevene, som er svært motiverte, går gjerne et par mil til skolen hver vei for å få undervisning. Men det handler ikke bare om kunnskapsformidling.

– På denne skolen får elevene også et solid måltid som serveres i en egen bygning på skolens område, sier Nombulelo Mhalanga og peker bort på «matstasjonen» som består av en nokså enkel bygning med en spesialkonstruert ovn på utsiden, nærmest vegg i vegg. Den sørger for at ris og grønnsaker kan kokes og tilberedes inne i bygningen.

Hva med kjøtt, får elven tilgang til proteinrik mat på skolen?
– Det blir det dessverre mindre av. Kjøtt og kjøttprodukter er langt mer kostbart enn ris og grønnsaker, men vi forsøker å få til ett kjøttmåltid i uka, sier Nombulelo Mhalanga.

Siste saker