Skriver rett på emballasjen

Skriver rett på emballasjen Jessheim En ny generasjon blekkstråleskrivere som skriver rett på kartongen eller folien – teknologien er blitt mye bedre for å skrive det du vil der du… Les mer

Skriver rett på emballasjen

Jessheim En ny generasjon blekkstråleskrivere som skriver rett på kartongen eller folien – teknologien er blitt mye bedre for å skrive det du vil der du vil.

Georg Mathisen

Morten Mathiesen og Espen Øverbø i ACT Logimark er fornøyde med at den nye generasjonen blekkstråleskrivere begynner å få fotfeste.

– Nå begynner den nye generasjonen å få litt fotfeste, sier daglig leder Morten Mathiesen og salgssjef Espen Øverbø i ACT Logimark.

Han snakker om blekkstråleskrivere som er basert på det som de for enkelhets skyld kaller «HP-teknologien», selv om det er flere produsenter som bruker den.

Bytt selv

– Det vil si at den samme slags blekkpatronen som du kjenner fra bordskriveren, settes inn i industrielle maskiner. Det fjerner i stor grad behovet for serviceteknikere, fordi du skifter blekkpatronen og skrivehodet selv, sier Mathiesen.

– Du skriver med høy oppløsning, og i mange tilfeller sparer du driftskostnader fordi du kan gjøre oppgaver som tidligere krevde etikett. Noen blekkdråper er billigere enn en etikett, konstaterer han.

Det er nemlig blekktypene som har utviklet seg de siste årene. Nå er det enklere å skrive rett på kartongen, og du kan også montere skriveren på en dyptrekker og skrive på folien. Skriverne er blitt så enkle å installere at det er fullt mulig å gjøre jobben selv.

– Vi har gjort tester både på pakkefilm, emballasje, forskjellige plastbeger og sånne ting. Det viser seg som et godt alternativ, ifølge ACT-sjefen.

Egne etiketter

I tillegg har det skjedd mye med fullfarge-etikettskriverne. De gjør det enklere å designe og produsere sine egne etiketter. Mathiesen og Øverbø snakker om sine egne Afinia Label-skrivere:

– Særlig småskalaprodusenter har behov for dette, de som ikke alltid trenger hundretusenvis av en etikett. Det samme gjelder de som trenger etikettene raskt. Og den som finner ut at noe i prosessen skal endres – et krydder eller en smak – kan lett justere og slipper å ha et stort lager av etiketter som går i søpla.

Da de nye reglene for å merke allergener kom, var det mange som plutselig hadde etiketter som ikke fulgte standarden lenger. Dessuten har selve skriverne utviklet seg slik at de også passer for bedrifter med litt større volum. Så følger det med egne designprogram.

Også kjøttbedrifter spør om logomerking på nøytral emballasje.

Rett på emballasjen

– Logomerking på nøytral emballasje er også noe vi har hatt forespørsler om fra kjøttindustrien og andre næringsmiddelprodusenter. Nå driver vi mest med det på fiskekasser: Du kjøper inn nøytral emballasje, men skriver flotte logoer på emballasjen i pakkeøyeblikket, beskriver Morten Mathiesen.

De to forteller hvordan nye skrivere har ført til langt færre produksjonsstopper i påleggsproduksjonen til Nortura i Sarpsborg. Tidligere skrev produsenten på etiketter – nå skrives dato og sporbarhetsmerking rett på emballasjen. – Du vil aldri få problemer med hastigheten mer når du bytter til denne løsningen, og du slipper å tenke på det hvis du skal oppgradere resten av maskinene dine, sier Espen Øverbø. Han har også levert blekkstråleskrivere for å merke rett på grisen i slakteriet.

Samkjører

I tillegg til alt det nye innenfor maskinvare har ACT Logimark utviklet sin egen programvare, Logiflow.

– Der kan vi styre alt av merking og sporing i en fabrikk, sier Morten Mathiesen og bruker sporing av kjøttet i Grandiosa-pizzaen som eksempel. Programvaren er uavhengig av hvilke maskiner som brukes.

Merkingseksperten arbeider naturlig nok også intenst med RFID-teknologi. – Vi kommer tidligere inn i produksjonen. Tidligere har vi vært i pakkingen – nå er vi i prosessen, sier Morten Mathiesen.

Siste saker