– Skulle gjerne hatt jul hele året

Det er gode dager i november og desember. Men det er tøffe tak for M. Opstad Slakterforretning.  Nå er det jo bare gildt! utbryter Mikkel Opstad. 36-åringen er fornøyd med… Les mer

Det er gode dager i november og desember. Men det er tøffe tak for M. Opstad Slakterforretning. 

Nå er det jo bare gildt! utbryter Mikkel Opstad. 36-åringen er fornøyd med årets to siste måneder for jærbedriften. – Vi kunne godt hatt det sånn hele året. Men hadde vi hatt det sånn, er det vel ikke sikkert jeg hadde ment det samme, smiler han.

Av Georg Mathisen

Femte generasjon

Mikkel Opstad eier og driver den 122 år gamle familiebedriften på Nærbø. Her begynte Rasmus Opstad slakteri og produksjon hjemme på gården. Etterpå overtok nevøen Magnus. Han overlot til sønnen Mikkel, Mikkel til sønnen Magnus og han igjen til dagens Mikkel. En ny Magnus er også godt kjent i butikken, men han er bare fem år ennå og har lenge igjen til det eventuelt blir hans tur.

– Nå før jul er det god gang her og greit salg. Det virker som julen begynte tidligere i år. Det er en merkelig tid nå, med alt som skjer med strøm og renter. Jeg tror nok vi vil merke det i januar. Da kommer det en liten smell. Folk skal ha jul uansett, og så tar de heller den støyten etterpå, spår Mikkel Opstad. Nå søker han strømstøtte. Regningene har vært fire–fem ganger så høye som vanlig. Det er tøffe kroner for en liten bedrift med små marginer.

M. Opstad kjøper fra Fatland og produserer mest for salg i sin egen butikk. – Vi har vært både hos Nortura og Fatland. Vi kjøper en del helt slakt som kommer på hengebaner. Det ble for dyrt for Nortura til slutt, så det gikk ikke an å kjøpe derfra. Vi er godt fornøyde med Fatland, sier Opstad.

Bedriften lager pølser og burgere etter gamle oppskrifter, men også en del nytt.

– Vi er ganske små i bransjen, og ikke så mange: Sju ansatte i fire og et halvt årsverk. Vi har ikke noe salg ut i dagligvaren, men litt kafé, restaurant og storkjøkken. Ikke driver vi noe særlig med catering, heller. Vi har butikk, og så har vi begynt en del med returskjæring og produksjon, forteller han.

Gårdsbutikker

Det er nemlig blitt flere og flere bønder som har eget utsalg, også på Jæren. Da stiller M. Opstad opp, skjærer ned, lager pølse og det de ellers vil ha, og leverer tilbake til bøndene.

– Dette er det blitt veldig mye av. Det virker som det er litt i tiden. Bare dette med forskjellige raser og at de kan fortelle hvor det kommer fra – det blir veldig kortreist, og det synes jeg at er kjekt, sier Mikkel Opstad.

Ekstrainntekten kommer godt med.
– Du jobber ganske mange timer for å prøve å få det til å gå rundt. Men det er veldig kjekt og gjør ganske mye for å holde hjulene i gang. Det er kroner og øre som bestemmer til slutt, samme hvor mye du arbeider og hva du gjør.

M. Opstad har pølser av ymse slag.

En grunn til å handle

Siden storparten av produksjonen selges i butikken, gjelder det å arbeide med å få kundene til å ta en ekstra tur i stedet for bare å kjøpe alt på én butikk. Opstad må gi dem en grunn til at de skal bruke de ti minuttene ekstra på handleturen. For noen år siden kom det et bakeri rett over veien. Det er med og hjelper med å trekke kunder. Nærbø er i vekst og har fått mange tilflyttere. Det er billigere å kjøpe hus der enn i Sandnes og Stavanger, og kort tid inn til byen med tog.

– Nå før jul merker vi at det er mange flere kunder som skal ha det de er vant til fra gammelt av. Det er som natt og dag i forhold til andre måneder, sier han. Samtidig er kundene åpne for nye ting. Men det går mest av de kjente pølsene, kjøttkakene og komlene. Ikke kjedelig mat, men tradisjonsmat, som han sier det.

– Far min drev mye større på nedskjæring og solgte kjøttsorteringer og biff og sånt noe. Da var det mer marked for det. Nå går all nedskjæringen til egenproduksjon, avslutter Mikkel Opstad.  

Siste saker