Slik sikrer du deg perfekt pinnekjøtt

Under bedømmingen på NM i Kjøttprodukter spurte vi kjøkkensjefen og en erfaren dommer om hva forbrukerne bør se etter når de handler pinnekjøtt i butikk, og hvordan de best vanner ut og damper pinnekjøttet.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og steker.

Rune Olsson er kjøkkensjef for NM i Kjøttprodukter. Under konkurransen har han sammen med fire andre hatt ansvar for å klargjøre de 65 forskjellige pinnekjøttene som har vært inne til bedømming.

Det beste pinnekjøttet fra NM i Kjøttprodukter finner du her.

Hvordan tilbereder man det perfekte pinnekjøttet? 
- Man tilbereder er godt pinnekjøtt ved å dampe pinnekjøttet på rist i ca 3-3,5 time.  Etter det er det viktigste å klemme på kjøttet, og kjenne om det slipper bena. Det må slippe bena for å få et godt resultat, sier Olsson.

Rune Olsson, Spesialgrossisten Øst og kjøkkensjef for NM i Kjøttprodukter.

Jørn Skjønhaug har over 30 års erfaring fra kjøttbransjen. Både fra håndverksproduksjon, industri og produktutvikling. Skjønhaug råder forbrukerne til å studere pinnekjøttet før en legger det i handlekurven.
- Du skal se om pinnekjøttet er jevn fint tørket på begge sider, når du får tak i hele pinnekjøttsider. At siden har en jevn fin farge, med lite saltutslag er også viktig, sier han.

Øl-anbefalinger til årets NM-vinnere (bladet Kjøttbransjen nr 8, 2021)

- Et perfekt pinnekjøtt-side er pent pusset, den har ikke rester av blod og ikke rester av talg. Om pinnekjøttet i tillegg er godt tørket og riktig modnet, ja da er du helt sikker på å få en god opplevelse.

Ribbe på Juleaften? Ta en titt på denne saken: Jakten på premium ribbe

Tilbake til kjøkkensjef Rune Olsson, ønsker han å gi forbrukerne sitt beste tips, og det handler om utvanning.
- Man må vanne ut rikelig. På de fleste pinnekjøtt står det antall timer eller døgn man skal vanne ut. I tillegg til det er det et kjempetips å bytte vann. I hvert fall en gang, og kanskje skylle av enda en gang før man damper det, slik at det salte vannet ikke blir med på dampingen. Slik unngår man for salt pinnekjøtt, sier Olsson.

Her finner du julematvinnerne fra NM i Kjøttprodukter. Søk på pålegg, pinnekjøtt, julepølser, medisterkaker og steker.

Siste saker