– Smittsomme sykdommer spres i Europa

Flere europeiske land har pågående utbrudd av sykdommer som gjør at norsk husdyrnæring må være på alerten for både å forebygge og oppdage eventuell smitte så tidlig som mulig. Nå… Les mer

Flere europeiske land har pågående utbrudd av sykdommer som gjør at norsk husdyrnæring må være på alerten for både å forebygge og oppdage eventuell smitte så tidlig som mulig. Nå på seinsommeren ble sykdommene blåtunge og småfepest aktuelle.

Av Tora Saltnes, Animalia AS

Det er viktig å være obs på kliniske tegn som høy feber, dårlig matlyst, sår i munnen og diaré hos både storfe og småfe. Blåtunge har vært påvist i Norge tidligere, mens småfepest har vi så langt sluppet unna. Illustrasjonsfoto: Animalia / Caroline Roka

Blåtunge ble påvist i Norge i 2009 da det var et større utbrudd på kontinentet, mens småfepest kun har vært påvist lenger sør i Europa. Det siste året har blåtunge spredd seg i flere europeiske land, blant annet Nederland, Belgia, Frankrike og Storbritannia. I august ble en rekke storfe- og sauebesetninger smittet i Danmark.

Blåtunge er en alvorlig virussykdom som smitter ved at infisert knott smitter dyr når de suger blod. Sykdommen spres ved at knotten blåser over større distanser eller at knotten blir med som blindpassasjer for eksempel på fly eller i last. Sykdommen ble sist påvist i Norge i 2009. Da var det også et stort utbrudd på kontinentet.

– Blåtungevirus kan gi sykdom hos både sau, geit, storfe og ville drøvtyggere, men smitter ikke til mennesker, forteller fagsjef Birgit Ranheim i Animalia, som blant annet har ansvar for KOORIMP, husdyrnæringas koordineringsenhet for smittebeskyttelse ved import.

Ulike smitteveier

I sommer har det også vært oppmerksomhet rundt et pågående utbrudd av småfepest i Hellas og Romania. Småfepest er en svært alvorlig smittsom virussykdom som forårsaker høy dødelighet hos smitta sauer og geiter.

– Sykdommen smitter hovedsakelig fra dyr til dyr, men smitte kan også spres med ulike gjenstander og dyretransporter – og også i kjølt og frossent kjøtt. Det er også sannsynlig at virus kan skilles ut i melk og kan finnes i melkeprodukter som f.eks. upasteurisert fetaost, forklarer Ranheim.

Fagsjef Birgit Ranheim i Animalia håper at alle som besøker land med utbrudd av alvorlige smittsomme dyresykdommer tar alle forholdsregler for å unngå at smitte blir med hjem og kan ramme husdyrbesetninger her i Norge. Foto: Animalia / Caroline Roka

Flere like symptomer

De kliniske tegnene som dyra utvikler ved blåtunge eller småfepest kan være like: høy feber, matlysten opphører, og det renner slim og snørr fra nesa. Det utvikles sår i munnen, og dyra kan få alvorlige diaretilstander og lungebetennelse. For å stille sikre diagnoser, må dyr obduseres og virus karakteriseres ved hjelp av ulike laboratorieteknikker.

– Har du dyr som har slike kliniske tegn, er det svært viktig at du tilkaller veterinær eller Mattilsynet direkte, understreker Birgit Ranheim.

Må ta forholdsregler

I Norge har vi svært få alvorlige smittsomme dyresykdommer – og det medvirker i stor grad til at vi generelt har svært god dyrehelse i landet vårt. Denne gunstige situasjonen er ingen tilfeldighet. Vi har lang tradisjon for å være svært restriktive med innførsel av levende dyr, som er den viktigste årsaken til at nye sykdommer introduseres. Men det er også svært viktig at folk som har vært på reise til land hvor det er utbrudd av smittsomme dyresykdommer, ikke tar noen sjanser.

– Alle som besøker land med alvorlige smittsomme dyresykdommer må unngå kontakt med husdyr, vaske, helst desinfisere sko og klær som har vært i kontakt med dyr eller dyreprodukter og ikke ta med matvarer hjem. I tillegg er det viktig å ikke ha kontakt med norske husdyr et par døgn etter hjemkomst, understreker Animalia-fagsjefen.

Siste saker