Stengt svenskegrense bidro til mersalg på 156 millioner

Stengt svenskegrense bidro til mersalg på 156 millioner OSLO / SARPSBORG Etter at reiserestriksjonene ble innført i forbindelse med koronapandemien i mars, opplevde norsk dagligvarehandel i grensehandelsområdene en omsetningsvekst på… Les mer

Stengt svenskegrense bidro til mersalg på 156 millioner

OSLO / SARPSBORG Etter at reiserestriksjonene ble innført i forbindelse med koronapandemien i mars, opplevde norsk dagligvarehandel i grensehandelsområdene en omsetningsvekst på 742 millioner kroner i løpet av fire uker i april og mai. Kjøtt og kjøttprodukter utgjorde 156 millioner kroner, eller godt over 20 prosent.

Per A. Sleipnes

Daglig leder ved Meny Storbyen i Sarpsborg, Ole-Jonny Andersen, kan fortelle om godt og vel 20 prosents økning i salget i mai.

Det er en helt fersk rapport fra Nilsen Norge som fastslår dette. Dette innebærer at mange kjøttbedrifter i Viken (først og fremst tidligere Østfold) har opplevd kraftig økning i salget til dagligvarekjedene og det har langt på vei kompensert for bortfallet av kunder i HORECA-markedet.

Meny-økning

I Østfolds største Meny-butikk, Meny Storbyen i Sarpsborg, har man merket at grensene til Sverige har vært stengt de to–tre siste månedene. Daglig leder Ole-Jonny Andersen kan fortelle om 13 prosents salgsøkning i april og 20 prosents økning i salget i mai.

– Rett etter nedstengningen av Norge i mars, falt det meste også hos oss. Vi er lokalisert til et stort kjøpesenter i Sarpsborg og ble umiddelbart preget av bortfall av publikum i senteret. Men etter at restriksjonene ble lettet på i april, kom kundene tilbake i stort monn. Nå er vi på normalen og vel så det, sier Andersen som i disse dager er i gang med en omfattende omgjøring av butikken. Det vil prege juni-omsetningen ettersom butikken blir stengt i noen uker nå i juni.

Kjøttdeig og ribbe

– Hva er det kundene etterspør av kjøtt og kjøttvarer nå som det ikke er mulig å handle i vårt naboland?

– Tre store produktgrupper gjør seg gjeldende her. Kjøttdeig /karbonadedeig, bacon /ribbe/ sideflesk og salt kjøtt. Den siste produktgruppen har med 17 -mai feiring å gjøre. Det lages mye lapskaus i vårt område i forbindelse med nasjonaldag-feiringen. Ellers ser vi en viss økning på fjørfe og selvsagt også på kjøttpålegg, sier Ole-Jonny Andersen.

Hans Meny-butikk, som altså er størst i Østfold, omsatte i fjor for 90 millioner kroner, men vil i år bikke 100 millioner kroner, bl.a. som følge av fravær av grensehandel. Det til tross for stengingen av butikken nå i sommer på grunn av omgjøring og modernisering.

50 prosent økning i Halden

Ser vi på de øvrige Meny-butikkene i Østfold, er det verdt å merke seg at Meny Halden de siste par månedene har økt omsetningen med rundt 50 prosent. Ikke rart ettersom denne butikken ligger tett ved svenskegrensen. For Meny-butikkene i Moss og Fredrikstad er salgsutviklingen nokså lik den vi ser i nabobyen Sarpsborg.

– Det som er interessant er den voldsomme økningen vi har opplevd på netthandel. Den har nærmest eskalert de siste ukene. Det har selvsagt sammenheng med koronapandemien og folks generelle redsel for å være i det offentlige rom, sier daglig leder Ole Jonny Andersen ved Meny Sarpsborg.

Fakta om grensehandel

Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons/manipulert

  • Nær 60 prosent av Oslos innbyggere og 70 prosent av innbyggerne i Viken handler i Sverige to ganger eller oftere pr. år.

  • Halvparten av alle nordmenn har handlet dagligvarer ved den norsk-svenske grensen i løpet av det siste året

  • 30 prosent av de som handler i Sverige kjøper kjøttpålegg

  • 28 prosent av de som handler i Sverige kjøper ferskt kjøtt

  • 6 prosent av de som handler i Sverige kjøper dypfryst kjøtt

Siste saker