Stor lageroppbygging av huder hos Norilia

Stor lageroppbygging av huder hos Norilia SKJEBERG Med nedlukkingen av Europas største garveriland, Italia, ble det en brå oppbygging av hudlageret hos Norilia i Skjeberg. Per A. Sleipnes – Vi… Les mer

Stor lageroppbygging
av huder hos Norilia

SKJEBERG Med nedlukkingen av Europas største garveriland, Italia, ble det en brå oppbygging av hudlageret hos Norilia i Skjeberg.

Per A. Sleipnes

– Vi forventer ingen snarlig bedring av markedet, men håper høsten kan bringe bedre tider, sier Charles W. Strand.

Til Norilias anlegg i Østfold kommer det inn rundt 475 000 huder pr. år. Ca. 260 000 norske huder, 150 000 danske og 65 000 svenske. De aller fleste i fersk tilstand, for salg som ferske eller for salting på anlegget. I tillegg til dette, tar anlegget imot rundt en million norske skinn fra lam/sau.

Lageroppbygging

– Da markedene begynte å åpne igjen i begynnelsen av mai, var de første ukene preget av litt optimisme blant garverne. Men ettersom det kom inn minimalt med nye ordrer og mange kanselleringer, så snudde dette til pessimisme. Noen har ingenting å gjøre, mens andre kanskje kjører på rundt 50 prosent kapasitet. Det betyr ikke at vi nå ikke får levert ut varer. Ukentlig får vi ut 150–250 tonn med varer, men det betyr likevel at vi gradvis bygger opp noe mere lager, sier daglig leder Charles W. Strand i Norilia.

Charles W. Strand, daglig leder i Norilia.

Dystert

Skjeberg-anlegget har nå bygget om store deler av anlegget til kjølelager, og selv om det skulle bli stopp på utsendelser vil man ha plass nok fram til september. I tillegg har Norilia sikret seg mer lagerplass på et nærliggende område i Skjeberg.

– Vi forventer ingen snarlig bedring av markedet, men håper høsten kan bringe bedre tider. Så langt ser det dystert ut både hva angår sko, vesker, bil og møbler. En stor andel av salg av skinnprodukter er knyttet til turisme, og det ser det jo ut til å bli lite av denne sommeren. Og med økonomien langt nede, så er det nok mange som vil tenke seg godt om før de investerer i ny bil også, påpeker Strand.

Ingen permitteringer

– Hvordan har dere organisert driften i denne perioden?

– Som for de fleste andre med mulighet for det, så ble det hjemmekontor på alle i administrative stillinger også i Norilia. I produksjonen i Skjeberg ble bemanningen delt i to grupper, med forskjellig inngang, forskjellig garderobe og spiserom, og med klar avstand i produksjonen. Også ledelsen ble delt i to og med anleggssjef på hjemmekontor. Dette har nå blitt erstattet med mer normale hygiene- og avstandsregler. Hjemmekontor benyttes i stor grad fortsatt. Men vi har heldigvis ikke hatt behov for permitteringer avslutter Strand.

Siste saker