Svenskene stiller opp for sitt eget kjøtt

Svenskene stiller opp for sitt eget kjøtt GÖTEBORG Hvordan jobber svenskene for å styrke sitt eget kjøtt i et åpent marked og på hvilken måte håndterer våre naboer i øst… Les mer

Svenskene stiller opp for sitt eget kjøtt

GÖTEBORG Hvordan jobber svenskene for å styrke sitt eget kjøtt i et åpent marked og på hvilken måte håndterer våre naboer i øst utfordringen med økt aktivitet fra militante motstandere av kjøtt og kjøttforbruk?

Per A. Sleipnes

– Svært nyttig styretur, fastslår Trude Viola Andersen fra Grøstadgris og Hilde Talseth. Her sjekker de kjøttdisken på MaxiMat.

Disse spørsmålene er det interessant for norsk kjøttbransje å få svar på og derfor dro styremedlemmene i KLF i østerled for å få innblikk i svenske forhold. Og det ble så avgjort en nyttig tur, skal vi tro flere av medlemmene i KLF-styret.

Nyttig

– Kjempenyttig og utrolig interessant tur for meg. Når man for det meste jobber i sin egen «boble» er det viktig å komme seg ut og se på forhold utenom ens egen sfære. Særlig problematikk knyttet til aksjoner mot slakterier/bønder, var interessant å få et innblikk i. Slakteriet vi besøkte i Dalsjöfors (KLS Ugglarps) utenfor Borås har hatt «besøk» av ytterliggående kjøttaktivister og jeg ble overrasket over at disse var så få, men allikevel så aktive. Vi må nok i stadig større grad forholde oss til dette fenomenet også i Norge, mener Trude Viola Andersen i bedriften Grøstadgris.

Inntrenging

For de siste årene har svenske kjøttaktivister blitt stadig med synlige og aktive – kanskje særlig i relasjon til bonden. Men i løpet av 2019 har fokuset dreid seg enda mer mot svenske slakterier og kjøttforedlingsbedrifter, blant annet et av Sveriges største slakterier, KLS Ugglarps AB i Borås.

Under en kampanje i august i fjor, entret en gruppe dyrerettighetsaktivister slakteriet. De filmet handlingen sin og sendte den live på Facebook.

Kledd i klær som fikk dem til å se ut som de jobbet på anlegget, løp de gjennom porten mens en lastebil kjørte inn. Men de ble umiddelbart oppdaget av personalet som stoppet dem og anholdt dem til politiet ankom.

– Etter femten minutter kom politiet og pågrep aktivistene, som nå er mistenkt for ulovlig inntrenging, forteller plassjef på Ugglarps, Marko Falck.

Han fastslår at hele hendelsen ble håndtert i henhold til selskapets rutiner, men videoer av slakteriansatte blir fortsatt delt på sosial medier mot deres vilje.

Plassjef på KLS Ugglarps, Marko Falck. I fjor høst entret en gruppe dyrerettighetsaktivister slakteriet han arbeider på.

Innbrudd i kyllinghus

– Et annet eksempel på aksjon er når det arrangeres kuslipp på gårder. Da møter demonstranter opp på det som skulle være en hyggelig dag. De møter opp maskerte med plakater. For to år siden skapte dette voldsomme reaksjoner blant bønder og det oppstå nærmest håndgemeng. I høst var det mye innbrudd i kyllinghus og grisehus i noen utvalgte områder i Sør-Sverige og bøndene frykter for smitte i sine besetninger. For svineprodusenter er nemlig afrikansk svinepest det store marerittet, sier Anders Drottja i svenske LHR. Det tilsvarer Norsk Bondelag her i Norge.

Anders Drottja, LHR, tilsvarende Norges Bondelag i Norge.

Han er urolig for at bøndene mister motivasjon når de stadig opplever å bli provosert og hetset.

– Vår klare holdning er at om man skal demonstrere mot dyrehold, så bør det skje utenfor Riksdagen, ikke utenfor enkeltbonden. Det er trakassering – ikke legal bruk av ytringsfriheten, fastslår Drottja.

Slakteriet som KLF-styret besøkte utenfor Göteborg, slakter 5000 gris og 1600 storfe pr. uke og er med den tonnasjen på størrelse med Norges største slakteri, Nortura Rudshøgda.

MaxiMat satte ny rekord i fjor

SVINESUND En styretur til Sverige i KLF-regi bør også inkludere et butikkbesøk og på Nordby Kjøpesenter rett ved Svinesund, fikk norske bransjefolk se og høre hvorfor så mange norske forbrukere valfarter svenske matbutikker.

KLF-styret på befaring på MaxiMat på Nordby.

– Vi manglet tre millioner kroner på å runde milliarden i omsetning i fjor. Vårt beste år noensinne og økningen i salget var på tre prosent fra 2018. Mer enn ni av ti kunder er norske her på MaxiMat og kjøtt er fortsatt en av driverne i så måte, konstaterte kjøpmann og butikksjef Ole Jørgen Lind da han informerte om tingenes tilstand.

Han fastslo at en tredjedel av dem som søker over grensen på Svinesund for å handle mat, kommer til nettopp hans butikk med et salgsareal på 4200 kvadratmeter. Lind ser ikke de samme trendene på kjøttomsetning som enkelte andre norske butikker rapporterer om, selv om salget av rødt kjøtt ikke vokser så mye som det har gjort. Salget av hvitt kjøtt derimot vokser jevnt og trutt fra år til år.

– Rundt halvparten av kjøttet som omsettes hos oss er importert og en liten andel av dette importerte kjøttet kommer faktisk fra Norge og Rakkestad. Vi kjøper bl.a. en hel del pinnekjøtt og medisterfarse i sesongen fra Brødr. Ringstad, totalt rundt 2,8 millioner kroner i 2019. Svært god kvalitet som nordmenn setter pris på å også få tilgang til i Sverige, konstaterer Lind som for øvrig er haldenser.

Svensk kjøtt styrker seg

GÖTEBORG Svensk kjøtt får en stadig sterkere stilling blant svenske forbrukere, til tross for sterkt press fra billigere utenlandsk kjøtt i et åpent EU-marked.

Isabell Moretti, Svenskt Kött

Det var oppsummeringen til Isabell Moretti fra organisasjonen «Svenskt Kött», det som tilsvarer norske MatPrat.

– Dansk svinekjøtt f.eks. velges bort på grunn av halekuppering og antibiotika-bruk i Danmark. Svenske friske glade dyr uten medisinering løftes frem. Det gir seg utslag på salget i butikk.

I tillegg til dette har forbrukernes spørsmål rundt import av soya til dyrefôr, blitt tatt på alvor her i landet. Det gir seg utslag i mye mindre soya i dyrefôr enn før, fastslår Moretti.

Hun kunne dessuten opplyse norske bransjefolk om at åtte av ti svensker kan tenke seg å spise mindre importert kjøtt. Og et annet poeng: svensk lokalmat blir stadig viktigere for forbrukerne i vårt naboland.

– Vi ser en omlegging i måten å kommuniserer på. For å treffe de unge mellom 15 og 30 år, går vi i Svenskt Kött fra oppskrifter til å fortelle hvorfor fortsette å spise svensk kjøtt. Som i Norge dreier det seg om klima, helse og dyrevelferd, poengterer Isabell Moretti.

Siste saker