Tendensiøst fra vegetarsiden

Tendensiøst fra vegetarsiden Av Per A. Sleipnes Så var det på’n igjen: Kraftige utfall fra norske vegetarforkjempere mot kjøttproduksjon generelt og Matprat spesielt. Alt vil bli bedre om vi slutter… Les mer

Tendensiøst fra vegetarsiden

Av Per A. Sleipnes

Så var det på’n igjen: Kraftige utfall fra norske vegetarforkjempere mot kjøttproduksjon generelt og Matprat spesielt. Alt vil bli bedre om vi slutter å spise kjøtt og i tillegg klarer å fjerne MatPrat fra jordens overflate, er en viktig milepæl nådd. Det synes å være hovedtesen som benyttes når vegetaraktivistene er på krigsstien.

I et harmdirrende debattinnlegg i avisa Nationen, blir det bl.a. påstått at Matprat er et «bransjeeid reklamebyrå» som villeder barn og unge i norske skoler. Er det mulig å bli mer upresis og useriøs? Og hva er motivet for å spre denne type løgnaktig propaganda?

Hadde vegetaraktivistene valgt fakta som basis for sin argumentasjon, hadde det i bunn og grunn ikke vært noe problem. Frisk meningsutveksling er både viktig og riktig Men nå er det prinsippet om villedning og tåkelegging som rår grunnen. Og bare for å ha realitetene fastlagt: MatPrat (Opplysningskontoret for kjøtt og egg) er en konstruksjon som er finansiert av norske bønder for å løfte produktene nettopp fra disse dyktige norske bøndene, det vil si norsk kjøtt og egg. Basta!

Er det økt import vegetarfolket ønsker? Skal man kutte norsk matproduksjon basert på dyr? Hva slags matregime er det egentlig disse menneskene ønsker seg? Skal animalske produkter rett og slett forbys både i reklamen og i butikkhyllene?

I stedet for å betrakte planteetere (dyr som blir til sunn og god menneskemat) som de største helse- og økovandalene, er det kanskje på tide å begynne å verdsette deres fortrinn. Dyrenes evne til å forvandle uspiselig gress til proteiner av høy kvalitet i form av kjøtt og melk bør sees på som en gave, ja et stykke magi som tradisjonelle bønder gjennom hundrevis av år har visst å verdsette.

Fedriften har omformet landskapet på måter som har gjort det vakrere, mer tilgjengelig og med større artsmangfold. Mange av Norges vakre landskap er avhengig av beiting for å bevare sin skjønnhet. Matvalgene våre skaper de landskapene vi ønsker og som er i pakt med opprinnelsen.

Når Matprat, på vegne av den norske bonden, forsøker å fortelle det norske folk nettopp om fortrinnene det norske kjøttet har, blir dette misforstått. I en tid der importkjøtt har vist seg å skape salmonella-trøbbel for mange bedrifter som benytter seg av utenlandske råvarer, burde man hylle norsk klimavennlig kjøttproduksjon.

Men når prinsippene blir viktigere enn realitetene, må man ty til juks. Veldig synd for den gode debatten og det sluttresultat alle ønsker: Nemlig gode, trygge og sunne jordbruksprodukter, animalske så vel som vegetariske.

Siste saker