Tilbød kundene ‘kalkunhotell’

Tilbød kundene ‘kalkunhotell’ GRAN Spar-butikken tilbød kundene å legge jule- og nyttårskalkunen på hotell på fryselageret. – Tenk så mye plass de digre eskene tar i fryseren, sier butikksjef Roy… Les mer

Tilbød kundene ‘kalkunhotell’

GRAN Spar-butikken tilbød kundene å legge jule- og nyttårskalkunen på hotell på fryselageret. – Tenk så mye plass de digre eskene tar i fryseren, sier butikksjef Roy Morten Lereng.

Georg Mathisen

Roy Morten Lereng tilbød plass på fryserommet til kundenes kalkuner før nyttår.

For et år siden besøkte han grisene – til jul denne gangen dro han på besøk til kalkunen Kalle. – En ordentlig sugg på 35 kilo, forteller Roy Morten Lereng. Han er sjef på Spar Gran. Ikke langt unna butikken på Hadeland bor Kalle i Bergseng bondegårdsbarnehage. Han overlevde jul og nyttår, i motsetning til kalkunene på fryserommet hos Lereng.

Spar-butikken er ikke blant de største, men passerte to tonn ferdigstekt ribbe før jul.

Trange frysere

Besøket inspirerte ham til å åpne kalkunhotell til nyttår. – Da slapp folk å tenke på at festmiddagen skulle fylle hele fryseren eller kjøleskapet, sier han.

For kunder flest blir det nemlig trangt i fryseren når det er tid for kalkun. – Folk har store utfordringer med fryserne sine, og mange skal bort og vet ikke hvor de skal gjøre av maten i mellomtiden, konstaterer Lereng.

Butikken, derimot, har stort fryserom. – Med den frysekapasiteten jeg har, må vi jo dele litt på godene, smiler han.

Da kundene oppdaget plakatene, hadde de fleste allerede ordnet seg med fryserkapasitet, men nå som det er kjent, regner Spar-butikken med at mange flere bruker kalkunhotellet neste år.

Kom tilbake

Forutsetningen var naturlig nok at kundene kjøpte kalkunen sin nettopp på Spar Gran. – Så kunne de kjøpe den tidlig og være sikre på at vi ikke bli utsolgt, og komme tilbake senere og hente den. Da kunne vi få dem inn igjen her for å kjøpe tilbehøret, sier Lereng.

Han forteller at responsen var relativt beskjeden denne gangen. Når folk kommer for å handle kalkunen, har de som regel funnet en løsning. Men nå har de sett at tilbudet finnes, slik at han regner med bedre hotellbelegg til neste jul og nyttår.

Hel kalkun er typisk sesongmat som selger mye før jul og nyttår, men ikke resten av året. – Vi prøver å bestille inn så vi har akkurat passe, men så vet vi jo ikke om det blir priskrig, forklarer han. Når det blir priskrig hamstrer mange mer enn de trenger. Denne gangen var det marsipangriser som gikk tomt. Butikkene ligger tett på Gran, og mange går fra butikk til butikk i håp om å finne de produktene som det har vært priskrig på.

Ribberekord

På ribbe satte Spar-butikken rekord i 2019. – Jeg tror jeg passerte to tonn ferdigstekt ribbe. Lille julaften og julaften hadde vi 160 leveringer. Og det gikk 700 kilo lutefisk. Vi er ikke så store butikken, men ellers må kundene til Gjøvik eller Hønefoss for å finne en fiskedisk, forteller sjefen. Hyttefolket har også oppdaget butikken. Det hjelper dess-uten godt å ha Vinmonopolet rett ved siden av inne på kjøpesenteret Smietorget.

Pinnekjøttet, derimot, ble et problem. – Etter testene ville alle ha Folkets, og så sto vi der tomme halvannen måned før jul og så at det ikke var mulig å få tak i mer. Gilde-pinnekjøttet var ikke populært. Men vi vet jo aldri på forhånd hvordan det går med smakstestene, sier Lereng.

Og nå på nyåret? – Da er det slanking som gjelder. Nå er folk lei ribbe og kalkun, sier Roy Morten Lereng på Spar Gran.

Spar Gran ligger på det kjøpesenteret Smietorget og nyter godt av å ha Vinmonopolet som nabo.

Siste saker