De vil ha tett kontakt med Mattilsynet om aksjonen, og fokus er organiske stoffer, fett, næringssalter, vaskevann og desinfeksjonsmidler, og lukt.
- KLF-medlemmene bør tenke over hva som slippes ut, hvor mye og hvordan deres bedrift påvirker kommunens avløpsanlegg, sier Mette Juberg, mattrygghet- og kvalitetssjef i KLF.
Hun anbefaler bedriftene som føler seg utsatt, å ta kontakt med fylket eller kommunen for å gå gjennom status.
- Er kommunens avløpsanlegg dimensjonert for bedriftens utslipp, har det kommet nye bedrifter til på samme nett, eller er det endringer i utslippet fra kjøttbedriftens side? Det kan være lurt å ta en sjekk og forebygge fremover, sier hun.
Miljødirektoratet skriver at bransjen har en utfordring med sesongsvingninger og at kapasiteten kan bli presset i perioder. Dette kan for eksempel føre til uventede problemer med avfallshåndtering, avfall på avveie, uhellsutslipp eller utslipp over grenseverdiene.
Aksjonen er en oppfølging av fiskeforedlingsindustriaksjonen i 2012 og næringsmiddelaksjonen i 2011. Tilsynsaksjonene konkluderte med at slakterier og kjøttbearbeidende industri hadde behov for oppfølging.
Hensikten med årets tilsynsaksjon er å øke bransjenes miljøbevissthet og etterlevelse av miljøkrav i forurensningsloven og produktkontrolloven. Miljødirektoratet vil også vurdere om bransjene har forbedret seg siden de tidligere aksjonene, og om aktørene må følges opp tettere fremover.