– Vi fokuserer på muligheter, ikke begrensninger

Rundt 60 ansatte og slakting av 16 000 storfe og 50 000 småfe – i tillegg til skjæring og produksjon/foredling. Dette er forutsetningene for det nye slakteriet på Otta som nå er… Les mer

Rundt 60 ansatte og slakting av 16 000 storfe og 50 000 småfe – i tillegg til skjæring og produksjon/foredling. Dette er forutsetningene for det nye slakteriet på Otta som nå er vedtatt realisert. Om et snaut år skal prøveslakting ved Gudbrandsdalen Slakteri på Otta settes i gang.

Av Per A. Sleipnes

– Endelig har brikkene falt på plass og det er vi veldig glade for, sier daglig leder i Jæder Ådne Espeland, Guro Espeland.

Det er bedriften Jæder Ådne Espeland i Rogaland som har gjort det mulig å realisere dette slakteriprosjektet med en total kostnadsramme på 300 millioner kroner. Selskapet går inn med godt og vel 70 millioner kroner i prosjektet og vil da sitte på en eierandel på rundt 90 prosent. På spørsmål om hva som var den utløsende faktor for å «trykke på startknappen», svarer daglig leder Guro Espeland dette:

Fersk beslutning

– Det var flere faktorer som falt på plass samtidig. I Rogaland/Jæren har vi et lite område med flere slakterier, mens i Gudbrandsdalen har vi mange bønder/produsenter, men uten et lokalt slakteri. Selv om det er tilstrekkelig slakterikapasitet i Norge totalt sett, mener vi at det er plass til et nytt, moderne slakteri i Gudbrandsdalen. Fremover tror vi at bærekraft og dyrevelferd vil bli enda viktigere. Vi kommer nok ikke til å spise mer kjøtt, men det er en fordel om det kjøttet som produseres er gjort på beste måten, sier Espeland som legger til at den formelle beslutningen ble tatt tidlig i sommer.

Betydelig risiko

– Hvor mye har interessen og støtten fra bønder i Gudbrandsdalen betydd for beslutningen?

– Det er klart at det å vite at de lokale bøndene ønsker dette slakteriet sterkt, har hatt stor betydning for oss. Det har vært en viktig premiss i vår totalvurdering.

– Flere har hevdet at det er en betydelig risiko knyttet til bygging av et nytt slakteri i Gudbrandsdalen til flere hundre millioner kroner. Disse har advart mot overkapasitet i slakteribransjen. Hva har du å si til disse?

– Det er alltid risiko forbundet med store investeringer, spesielt i en bransje med små marginer, mangel på fagfolk og en situasjon der myndighetene ønsker at vi skal spise mindre kjøtt. Men vi har valgt å satse og fokusere på mulighetene istedenfor begrensningene. Jeg mener som sagt det er plass til dette slakteriet og vi tenker langsiktig.

– På egne ben

– Det skal ikke bare foregå slakting på Otta, men også foredling. Hva blir de viktigste produktene og hvilke markeder ser du for deg?
– Nedskjæring og slakting blir primæraktivitetene, men vi skal også ha noe foredling. Hvilke produkter og markeder er ennå ikke fastsatt.

– Betyr slakterirealiseringen at mer av produktene til Jæder vil bli produsert på Otta ?
– Dette selskapet skal stå på egne ben, og vi skal fortsette foredlingen på Jæder som vanlig.

– Hvilke forventninger har du til bønders oppslutning om det nye slakteriet?
– Dette blir bra, men for at vi skal komme dit vi ønsker, handler det om tillit og å vise hva vi står for. Vi skal bygge sten på sten og oppføre oss skikkelig. Vi gleder oss veldig til fortsettelsen, fastslår Guro Espeland.

Mye motbør

Det var for snaut fem år siden at det aller første initiativ til nytt slakteri på Otta ble tatt. Det skjedde i kjølvannet av at Nortura la ned anlegget og flyttet slaktingen til Rudshøgda. Slakterisatsingen har hatt mange tilhengere, men også møtt en hel del motbør siden initiativet kom i 2019. Aksjonen «Kua mi får dere aldri», startet av Kjetil Eide på Otta, som en kamp mot nedleggingen av Nortura-slakteriet på stedet, vekket stort engasjement. Men motkreftene har vært betydelige. Stikkord er pandemi og strømkrise. Nå er det klart at det nye slakteriet til over 300 millioner kroner, blir realisert.

– Endelig har brikkene falt på plass og det er vi veldig glade for. Styret i vårt selskap har stilt seg bak og nå er det bare å se framover og glede oss til fortsettelsen, sier daglig leder i Jæder Ådne Espeland, Guro Espeland.

Byggestart er allerede nå i august, og målet er å være i gang med prøveslakting i august neste år, før det skal være ordinær drift til slaktesesongen høsten 2025.

500 bønder

Styreleder i det nye slakteriet, bonde Terje Jonny Sveen fra Heidal, har stor tro på denne satsingen. Han har vært en viktig drivkraft hele veien og påpeker at mange produsenter har sittet parat og bare ventet på byggestart.

– Dette skal bli et så godt prosjekt at det ikke er noen grunn til å velge andre slakterier. Vi skal være gode på service og gode på pris. Her skal alle være med og skape noe, sier Sveen.

Rundt 500 bønder i Gudbrandsdalen har gitt klarsignal om at de er med på satsingen og det har vært avgjørende for engasjementet til styrelederen.

Noralf Espeland, Kjetil Eide og Terje Wester har alle vært pådrivere i realiseringen av det nye slakteriet på Otta.

– Viktig industrisatsing

Også Sel-ordfører Eldri Siem er svært tilfreds og glad etter nyheten om at Jæder nå går 100 prosent inn for denne etableringen.

– Det er en stor og viktig industrisatsing for denne regionen, ja kanskje den største som skjer på flere tiår. Vi har jobbet med dette i over fire år og jeg har aldri mistet troen. Denne satsingen bidrar til framtidstro for landbruket i Gudbrandsdalen og ikke minst til Sel kommune som trenger arbeidsplasser.

Jæder Ådne Espeland AS vil eie 90 prosent av aksjene i selskapet. Gudbrandsdal Slakteri Eiendom AS bygger selve anlegget, med Gudbrandsdal Slakteri AS (55 prosent) og Sandbumoen Industriselskap AS (45 prosent) som eiere. Det er laget en leieavtale på kommersielle vilkår mellom selskapene, og det skal i størst mulig grad benyttes mest mulig lokale håndverkere i prosjektet.

Siste saker