Videregående skoler konkurrerer i NM

I samarbeid med NHO Mat og landbruk inviterte KLF videregående skoler med mat-/ kjøttfag til skolemesterskap i pølse i forbindelse med NM i kjøttprodukter 2014. Sju skoler er påmeldt.

Alperittpølse, Storhamarpølsa og Rostbratwurst er noen av pølsene som er påmeldt til NM i Kjøttprodukter, og som er komponert av elever ved videregående skoler. De skal konkurrere mot 170 forskjellige pølser fra 46 av landets kjøttbedrifter.

De påmeldte videregående skolene er Greveskogen, Storhamar, Stranda, Time, Åssiden, Godalen og Strinda. Skolene kan delta med en pølse hver.

 - Elevenes pølser blir bedømt på lik linje med de andre 470 påmeldte kjøttproduktene, sier Svein-Erik Eide i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). I NM konkurrerer skolene mot pølser vi finner i butikkene, fra kjente merkevarer som Finsbråten, Gilde og Stabburet.

Bedømmingen skjer 12. – 14. mai. Dommerne er fagfolk med lang erfaring fra kjøttfaget. De gir tilbakemelding til skolen på pølsens råvarebruk, utseende, lukt, smak og konsistens. Resultatene slippes 22. mai på eget kåringsarrangement for kjøttbransjen.

Her kan du se dommere og stab under NM

- Jeg er svært glad for at så mange skoler har valgt å delta i denne konkurransen, det lover godt for rekrutteringen til kjøttfagene, sier spesialrådgiver på utdanning og kompetanse, Espen Lynghaug i NHO Mat og Landbruk.

- Dette er en utmerket måte å koble sammen skolene med arbeidslivet, og KLF skal ha all ære for initiativet. Elevene kan arbeide med produktutvikling, produksjon, sensorikk og kvalitet, og får resultatet bedømt av de fremste smaksdommerne i kjøtt- og fjørfebransjen, sier Lynghaug.

NM i Kjøttprodukter så dagens lys tidlig på åttitallet og siden den gang har de aller fleste norske kjøttbedrifter deltatt i konkurransen. Årsakene er mange. For det første er arrangementet en enkel og rimelig arena for testing av egne produkter og tilbakemeldingene fra dommerpanelene gir en viktig pekepinn på hvordan oppskriftene kan justeres. Sist, men ikke minst, lokker omtale, heder og ære til de beste produktene.

De som ønsker å følge skolepølsa under bedømming og ved resultatslipp kan følge med på kjottprodukter.no eller på egen Facebook-side for NM i Kjøttprodukter.

Siste saker