Vil stoppe fjøsbranner med luft

Vil stoppe fjøsbranner med luft RANDABERG Luft med mindre oksygen slukker brannen før det tar skikkelig fyr. Nå prøver Tor Eystein Hovda å få inn slukkeluften i norske fjøs. Georg… Les mer

Vil stoppe fjøsbranner med luft

RANDABERG Luft med mindre oksygen slukker brannen før det tar skikkelig fyr. Nå prøver Tor Eystein Hovda å få inn slukkeluften i norske fjøs.

Georg Mathisen

Flasker med nok luft til å slukke brann – og det trengs ikke flere enn at innholdet fyller det største av rommene som det skal beskytte.

– Vi slukker ved å redusere oksygennivået, forklarer Hovda. Han er direktør for forretningsutvikling i Fire Eater Norge. Etter å ha begynt i Nordsjøen og gått videre til industri og kontorbygg, har han rettet blikket mot landbruket.

Tine og boliger

– Tidligere kalte vi det slukkegass. Da vi leverte til Tine, for eksempel, gikk det greit å bruke ordet «gass», sier Tor Eystein Hovda. Stormeieriet i Kviamarka på Jæren er nemlig blant kundene som har tatt i bruk produktet og kunnet utnytte for eksempel det 18 meter høye ostelageret helt til topps uten å frykte brann.

– Nå som vi er i ferd med å banke på dørene hjemme hos folk og gå inn i boligmarkedet, blir «gass» et litt betent ord. Vi kaller det for slukkeluft, for det er luft. Vi slukker ved å redusere oksygennivået i vanlig luft, forteller han.

Slukkeluften holder seg i rommet lenge – når Tor Eystein Hovda kommer inn med en brennende blåselampe, slukker den så fort han åpner døren inn til testrommet.

Gassflasker

Produktet som han selger, heter Inergen. Det består av noen gassflasker – hvor mange, avhenger av volumet på det største rommet som skal beskyttes. Hvis det tar fyr og alarmen går, slipper flaskene ut innholdet gjennom rør inn til rommet der det begynner å brenne: Gass med 52 prosent nitrogen, 40 prosent argon og 8 prosent CO2.

– Vi reduserer oksygenet så langt ned at det ikke er mulig å få noe til å brenne, forklarer han.

Samtidig skal det være trygt for mennesker og dyr å oppholde seg i rommet selv om oksygenprosenten er nesten halvert. Det er det karbondioksidet som sørger for: Når det er tilsatt såpass mye CO2, blir resultatet at hjernen faktisk tar opp mer oksygen enn den gjør i vanlig luft.

Tor Eystein Hovda har bilder av installasjonene sine på veggen – Fire Eater begynte offshore og er nå godt representert i industrien.

Når oksygeninnholdet i luften er nede under 16 prosent i testsenteret til Fire Eater, har alt som brenner, slukket allerede.

Slukker raskt

Vanlig luft inneholder snaue 21 prosent oksygen. Bjørkeved slukker hvis nivået kommer under 20,5 prosent. Mineralolje trenger 16 prosent. Alkohol er vanskeligst å slukke: Metanol brenner med helt ned i 11 prosent oksygen. – Vi slipper inn slukkeluften gradvis, så ikke luftstrømmen skal skade noe, men brannen slukker med én gang vi begynner å redusere oksygennivået, sier Tor Eystein Hovda.

Han møter Kjøtt- & Eggprodusenten dagen etter en brann inne i et av fjellanleggene til Telenor. Det er en av mange branner som du aldri har hørt om. Kretskortet som tok fyr med én gang det var byttet inn, slukket nemlig allerede før det begynte å ryke.

– Alt går automatisk, sier han.

Logistikkansvarlig Arne Jæger Olsen prøver å få fyr på tenneren, men det er for lite oksygen i luften til at det er mulig.

Sparegardiner

Når han prøver å selge inn Inergen til landbruket, foreslår han at det kan kombineres med noen skillevegger eller til og med bare fallgardiner. Spesielt i grisehuset mener han at det er en god løsning. Det trengs nemlig ikke slukkeluft til mer enn den største seksjonen, og hvis huset kan deles opp med helt enkle skillevegger eller gardiner, trengs det mindre. Det er også mulig å koble anlegget videre til andre driftsbygninger og i våningshuset og bruke de samme luftflaskene hvis det bryter ut brann der.

– Har du dette, får du ikke brann. Det er så enkelt. Dessuten blir det ikke sekundærskader som følge av slukkingen. Hvor mange milliarder koster ikke vannskader i Norge? spørFire Eater-direktør Tor Eystein Hovda.

Siste saker