Tilsammen 15 000 besøkende og ellevill «sirkusstemning» både fredag og lørdag. Ja, så vellykket ble den uhøytidelige landbruksmessa på Løten at primus motor Ole Martin Kildahl vurderer å også ta i bruk søndagen ved neste korsvei.
Av Per A. Sleipnes og Svein-Erik Eide (foto)
For det er liten tvil om at årets utgave av «Landbruk og sirkus» bokstavelig talt ga mersmak. At så mange som 15 000 ville finne veien til Løten, hadde ikke Kildahl i sin villeste fantasi forventet. Og når vi ber «sirkusdirektøren» beskrive arrangementet med noen få ord, kommer det kjapt: Det komplette kaos, men heldigvis kaos satt i system!
100 frivillige
– Du vet man setter ikke i gang noe slikt om man er vel bevart. Logistikken rundt et opplegg som dette, er krevende for ikke å si umulig. Men vi klarte å komme i mål og det til og med med et lite overskudd. Det selv om vi ikke belastet våre besøkende hverken med parkeringskostnader eller inngangspenger. Vi liker rett og slett ikke for mye mas om penger når vi skal ha det hyggelig. Heldigvis har vi hatt tilgang til en gjeng med dyktige og motiverte frivillige som har stått voldsomt på. 100 i tallet og uten disse ville det ikke vært mulig å få til en slikt sirkus, fastslår Ole Martin Kildahl.
300 utegris
Han hadde for øvrig med seg bonde Håkon Marius Kvæken i sirkusmanesjen. Sistnevnte stilte sin gård til rådighet og også han påpeker viktigheten av en samling som dette.
Fantastisk på se så mange glade mennesker som har et slikt sterkt forhold til mat og landbruk. Det gir meg virkelig tro på framtiden for norsk landbruk og norsk matproduksjon, påpeker Kvæken som har overlatt gården til sin sønn som bl.a. driver med rundt 300 utegris. Ellers på gården er det ammekuproduksjon det først og fremt handler om.
Budsjett på en million kroner
Budsjettet for «Landbruk og sirkus» er på rundt en million kroner og halvparten av dette beløpet klarer Kvæken og Kildahl å hente inn via de 75 utstillerne som er på plass. Disse betaler en sum penger for å være representert og vi snakker om hele spekteret av firmaer som er relatert til norsk landbruk. Resten av kostnadene må tas inn via salg av mat og drikke. Og når 5000 stiller på fredag og dobbelt så mange på lørdag, er dette et arrangement som har livets rett og så økonomisk.
Bondens marked viktig
– Men hva er hovedmotivasjonen?
– Uten tvil et brennende ønske om å få til et konsept som bidrar til trivsel og glede. Vi arrangerte dette også i 2016 og da hadde vi 2000 besøkende. Men den gang var formatet langt mer beskjedent. Årets Landbruk og Sirkus legger beslag på et langt større areal og ikke minst flere utstillere, fastslår Kildahl.
Et viktig element i opplegget denne gang var Bondens Marked. Hele 30 tilbydere av kortreist mat var samlet og disse hadde ifølge Kvæken og Kildahl god avsetning på produktene som ble presentert. Og en liten fun fact: Hele 13 prosent av alt som selges på Bondens marked på landsbasis, har sin opprinnelse på Løten. Rett og slett imponerende!.
Innovasjon Norge
Interessant var det å konstatere at det ikke kun var landbrukets folk som hadde stand på Løten. Innovasjon Norge er så å si aldri representert på messe med egen stand, men på Løten hadde de gjort et unntak.
– Vi synes dette er å spesialt at vi valgte å delta. Her treffer vi mange dyktige bønder og det er en fin måte å synliggjøre hva Innovasjon Norge står for. Vi «deler ut» nær 200 millioner kroner til gode formål i landbruket og det har vi lyst til å kommunisere ut, poengterer kunderådgiver Stine Sørbye.
Flere slakterier var også på plass på gården til Kvæken. Fra privat bransje hadde Furuseth, Fatland og Røros Slakteri hadde stands på Landbruk og Sirkus.